ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тъжно и грозно: Манчестър Юнайтед вече копае дъното

0
Бруно Фернандеш
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

Манчестър Юнайтед записа трета загуба през сезона във Висшата лига, след като бе победен от Тотнъм с 0:3 насред ?Олд Трафорд“. По този начин ?червените дяволи“ продължиха с разочароващото си представяне от началото на кампанията.


Лондончани започнаха много по-добре мача и реализираха първия си гол преди да са изминали и три минути. Централният защитник Мики ван де Вен отне една топка от Маркъс Рашфорд в собствената си половина, пробяга с нея две трети от терена и подаде към непокрития Бренан Джонсън, който от около два метра нямаше как да сбърка на празна врата.

Бренан Джонсън
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Бренан Джонсън (Снимка: БТА)

В 20-ата минута Джонсън можеше да покачи на 2:0, но ударът му намери страничната греда. Две минути по-късно се откри и първият добър шанс за гол пред Манчестър Юнайтед, но Джошуа Циркзее стреля от чиста позиция право в ръцете на вратаря Гулиелмо Викарио.

В 42-ата минута дойде един от най-спорните моменти в мача. Капитанът на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш се подхлъзна и фаулира Джеймс Мадисън. Главният съдия Крис Кавана прецени, че играта на португалеца застрашава здравето на опонента му, макар и от повторенията да не изглеждаше така, и му показа директен червен картон, който бе първи за него с екипа на ?червените дяволи“.

С човек повече Тотнъм стигна до втори гол веднага след почивката, а точен бе Деян Кулушевски. Малко след това Онана спаси още една 100-процентова ситуация пред Тимо Вернер.

Тимо Вернер и Андре Онана
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Тимо Вернер и Андре Онана (Снимка: БТА)

В 60-ата минута капитанът на Тотнъм Кристиан Ромеро игра с ръка в собственото си наказателно поле, но съдията Кавана реши, че няма основания да отсъжда дузпа. Последваха минута, в които домакините опитаха натиск, но с човек по-малко той бе твърде хаотичен.

В 77-ата минута Тотнъм стигна до трети гол, който окончателно уби всякакви интрига. ?Шпорите“ реализираха чрез Доминик Соланке, който засече от близко центриране от корнер.

До края на срещата единственото запомнящо се под проливния дъжд в Манчестър бе напускането на голяма част от публиката, което остави ?Олд Трафорд“ почти празен в последните минути.

Победата изкачи Тотнъм на осмото място в класирането с десет точки, на пет зад лидера Ливърпул, докато за Манчестър Юнайтед това бе трето поражение в първенството, като тимът остава на 12-о място в таблицата с едва седем пункта и бъдещето на мениджъра Ерик тен Хаг става все по-несигурно.

Какво следва сега за Ерик тен Хаг?

Нидерландецът каза, че ще се погледне дълго в огледалото след равенството 1:1 с Твенте в средата на седмицата. Сега, обаче, може да се наложи да вгледа за още по-дълго време след тази загуба, защото нещата изглеждат много тежки.

Резултатът е тревожен – Юнайтед е на 12-о място в таблицата на Висшата лига със седем точки, толкова близо до зоната на изпадащите, колкото и до европейските места, но тяхното представяне беше още по-притеснително. Бившият защитник на Юнайтед Гари Невил го описа като ?отвратително“.

Лисандро Мартинес
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Лисандро Мартинес (Снимка: БТА)

Статистически, Тотнъм напълно ги надигра. Първото полувреме беше едно от най-лошите за ?червените дяволи“ под ръководството на Тен Хаг. Те бяха безидейни, разхвърляни и лишени от блясък. Натискът расте. Новите собственици подкрепиха нидерландеца през лятото, като наеха треньорски щаб и играчи, които той искаше, но отново нещата не се получават.

Феновете на Юнайтед започнаха да напускат ?Олд Трафорд“, когато Соланке вкара третия гол за ?шпорите“, а дъждът отрази точно мрачното и мъчно настроение в Манчестър. И няма да става по-лесно за Тен Хаг, защото предстои гостуване но Порто в Лига Европа, преди Юнайтед да пътува и за Бирмингам за среща с Астън Вила в неделя преди паузата за национални отбори.

Каземиро
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Каземиро (Снимка: БТА)

Мики ван де Вен бе страхотен, а Манчестър Юнайтед покъртителен в защита

За втори път през сезона Мики ван де Вен направи страхотно движение по терена и от нищото създаде гол за Тотнъм. Асистенцията, която направи за Хюн-мин Сон срещу Евертън, беше достатъчно впечатляваща, но в неделя той повтори упражнението, като в същото време спря контраатака на Юнайтед.

Всичко започва с Дестини Удоджи, който опита да пресече подаване за Алехандро Гарначо, но изгуби топката и тя попадна на пътя на Маркъс Рашфорд. Крилото имаше леко предимство, но Ван де Вен бързо успя да го изпревари и спечели топката в собствената си половина. Нидерландецът имаше огромно пространство, което използва по най-добрия начин, като Бруно Фернандеш и Мануел Угарте изобщо не му противодействаха. Трябва да си припомним, че Ван де Вен направи най-бързия спринт във Висшата лига миналия сезон.


Той се втурна към наказателното поле, като защитниците на Юнайтед изглеждаха буквално уплашени, за да се доближат до него. Ван де Вен преодолява с лекота Нусар Мазрауи и Матейс де Лихт, които просто бяха зрители на последвалото му подаване към далечната греда за Бренан Джонсън, който нямаше как да сбърка на празна врата, за да открие резултата. Ван де Вен се движеше с такава скорост, че се блъсна в рекламните пана.

Докато вдигне поглед, за да види какво се е случило, Джонсън вече празнуваше гола си в четвърти пореден мач.

Бренан Джонсън и Педро Поро
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Бренан Джонсън и Педро Поро (Снимка: БТА)

Трябваше ли Бруно Фернандеш да бъде изгонен?

Това бяха ужасни начални 40 минути за Тен Хаг, но нещата станаха още по-лоши, когато капитанът на Юнайтед Бруно Фернандеш получи директен червен картон. Джеймс Мадисън получи топката в собствената си половина отдясно и опита да мине покрай португалеца, който се подхлъзна и вдгна леко левия си крак, за да направи тактическо нарушение.

Да, влизането беше закъсняло и се видя как бутоните му леко докосват пищяла на Мадисън, точно под коляното. Първоначалната реакция на Фернандес беше да се извини, но реферът Крис Кавана му вдигна директен червен картон. Реално, имаше само лек контакт, като бутоните му гледаха надолу. Изглеждаше пресилено изгонването на португалеца. А и самият Мадисън изглеждаш напълно добре секунди по-късно, като продължи без проблеми мача и дори размени няколко думи с Бруно.


?Ако това е червен картон, трябва да разгледаме много други инцидент. Това е фал, но няма голям контакт. Ако той (реферът) беше ми дал само жълт картон, щях да се съглася. Не разбирам защо ВАР не го извика сам да погледне ситуацията на екрана“, заяви Фернанедс след мача. Тен Хаг също заяви, че не вярва, че това е червен картон.

Докато Фернандес напускаше терена, Коби Мейно се наложи да бъде заменен от Мейсън Маунт заради травма. На полувремето Тен Хаг пусна Каземиро заедно с Угарте в халфовата линия и извади Джошуа Зиркзее, образувайки система 4-2-3. С Маунт отдясно, Алехандро Гарначо отиде отляво, а Рашфорд поведе атаката. Въпреки че бяха с човек по-малко, Юнайтед се придържаха към стремглавия си подход, а минути по-късно те допуснаха втори гол.

Нусаир Мазрауи и Бруно Фернандеш
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Нусаир Мазрауи и Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

Колко важен е Деян Кулушевски за Тотнъм?

Няма да е правилно да кажем, че Кулушевски е прекарал по-голямата част от времето си в Тотнъм, играейки на дясното крило, откакто се присъедини към тях с първоначален 18-месечен наем от Ювентус през януари 2022-а година. Постекоглу започна да експериментира с шведския национал в центъра на полузащитата миналата година и този сезон изглежда вече е усвоил новата си роля.

Кулушевски е елегантен дрибльор, който без усилие минава покрай противнковите защитници, но съчетава това умение с много упорита работа в средата на терена с топката. През първото полувреме срещу Юнайтед той създаде голова възможност за Мадисън, а всеки път, когато Угарте получеше топката, Кулушевски се нахвърляше върху него, за да се опита да я спечели. Той създаде и две фантастични положения за Тимо Вернер с перфектно насочени топки, но неговият съотборник стреля право в Андре Онана и в двата случая. Определено шведът е най-добрият играч на Тотнъм този сезон, като той вкара втория за Тотнъм на ?Олд Трафорд“.

Полузащитата и отбраната на Юнайтед не можаха да се справят с Кулушевски. Техническите качества на шведа бяха решаващи за Тотнъм да спечели и трите точки. Партньорството му с Мадисън има потенциала да стане едно от най-добрите в дивизията.

Какъв е проблемът на Манчестър Юнайтед при прехода в защита?

Миналия сезон Тен Хаг призова за по-балансиран подход, когато Юнайтед атакува бързо, след като си върне топката и знаейки как да контролира темпото на играта. Този сезон Юнайтед има същите проблеми при защитата на преходите. ?Червените дяволи“ продължават да настояват да атакуват бързо, което оставя на защитниците и халфовете да покриват огромни пространства, ако противникът отнеме топката.

Този агресивен подход, независимо от ситуацията, означава, че защитата и халфовата линия на Юнайтед не са в правилната позиция за ефективна контрапреса, когато отборът загуби топката. Така те трябва да догонват играчите на противника, което е много грешно. Получава се ?първо атакувай, а след това задавай въпросите“.

Мануел Угарте и Деян Кулушевски
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Мануел Угарте и Деян Кулушевски (Снимка: БТА)

Срещу Тотнъм това беше очевидно на няколко пъти, тъй като Юнайтед имаше проблеми при защитата на преходите, когато губеше топката. Именно от такава ситуация падна и първия гол на Джонсън, след като Ван де Вен спечели топката в собствената си половина и спринтира през защитата на Юнайтед, за да асистира на уелсеца. След това домакините отново бяха ?хванати“ за втория гол на Кулушевски.

Какво каза Ерик тен Хаг след тежката загуба?

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки поредната унизителна загуба. Голяма част от феновете на ?червените дяволи“ си тръгнаха преди края на мача и бурно освиркаха техните любимци за ?представлението“ в ?Театъра на мечтите“, който в последните години по-често прилича на ?Театъра на кошмарите“.

?Трябва да се справим с това и да покажем издръжливост. Не играем добре. Трябва да приемем това и да станем по-добри. Фокусираме се върху следващия мач и ще опитаме да правим нещата по-добре, отколкото направихме днес (б.а. – вчера)“, коментира тен Хаг.

Ерик тен Хаг
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Привържениците на Тотнъм пък не пропуснаха да се подиграват по време на мача, скандирайки по адрес на тен Хаг: ?Ще те уволнят на сутринта“.

?Не, не мисля за оставка. Всички заедно взехме това решение да останем заедно“, добавяйки, че всички са знаели, че ще отнеме известно време, докато бъде изграден силен отбор. ?Имаме нужда от малко време, всички сме в едва лодка – собствениците, персоналът, играчите също“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.