ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Умните ротации на Слот, елегантният Гравенберх и колко е тежка контузията на Алисон?

0
Коди Гакпо и Райън Гравенберх
Кристъл Палас - Ливърпул, Коди Гакпо и Райън Гравенберх (Снимка: БТА)

Ливърпул успя да спечели с минималното 1:0 като гост на Кристъл Палас в събота следобед, за да запази мястото си на върха във Висшата лига. На ?Селхърст Парк“ единствения гол в двубоя отбеляза португалският нападатели Диого Жота още в деветата минута. Атаката започна от бранителя Констнтинос Цимикас, който даде страхотен извеждащ пас на нахлуващия в наказателното поле Коди Гакпо, а нидерландецът намери Жота, който не сбърка от близко разстояние.

Диого Жота
Кристъл Палас - Ливърпул, Диого Жота отбеляза единственото попадение в срещата (Снимка: БТА)

След това Ливърпул доминираше през по-голямата част от мача, като успя да отправи 12 удара срещу деветте на Палас, но не успя да отбележи второ попадение. В допълнителното време на първата част ?орлите“ пропуснаха да изравнят чрез Исмайла Сар, а в 57-ата минута Дийн Хендърсън се намеси решително след опит за гол на Мохамед Салах.

Последва нов пропуск на Жота след малко повече от час игра, а заключителният шанс за изравняване на Кристъл Палас беше пропуснат от Еберечи Езе в 85-ата минута.

Ливърпул, обаче, претърпя и тежък удар, когато Алисон излезе с контузия в края на второто полувреме, а на вратата дебютира Вячеслав Ярош, който успя да запази ?суха“ мрежа.

Въпреки това, воденият от Арне Слот отбор записа шести успех от началото на сезона и вече има 18 точки, с една повече от Манчестър Сити и Арсенал. Нидерландецът продължава да чупи рекорди с Ливърпул, като е първият наставник в историята на клуба, който печели девет от първите си десет мача начело, а също така и първият такъв, който печели първите си четири гостувания във Висшата лига.

Диого Жота беше героят, но и големият грешник

Португалецът реализира единственото и победно попадение в мач и това беше типичен за Жота гол. Неговото добро позициониране в наказателното поле гарантира, че Гакпо има само една възможност и тя е да му достави точно подаване. А Жота изпревари Трево Чалоба, за да прокара топката през краката на Дийн Хендерсън.

Но е лудост, че той не записа хеттрик в мача и не донесе спокойствие в редиците на мърсисайдци много по-рано. Той трябваше да вкара още един гол през първото полувреме след подаване на Райън Гравенберх отдясно, за да удвои преднината на Ливърпул, а след почивката не успя да оползотвори с глава чудесно подаване от свободен удар на Трент Александър-Арнолд.

Португалецът се стара и изхаби много енергия през целия двубой, но той знае, че трябваше да реализира положенията си. Хубавото е, че това не се оказа фатално, но в друг мач може и да не стоят така нещата.

Ливърпул
Кристъл Палас - Ливърпул, радостта на мърсисайдци след попаденето на Диого Жота (Снимка: БТА)

Победа, но на каква цена и трябва ли Ливърпул да се притеснява от контузията на Алисон?

Точно, когато всичко изглеждаше, че върви по план, Алисон падна на тревата, държейки крака си. Капитанът Върджил ван Дайк, който за пореден път беше истинска кула в защитата, сигнализира на резервната скамейка, че е необходима незабавна смяна. Бразилският страж свали ръкавиците си, докато удряше терена от разочарование. Това е поредна контузия за него, след като преди няколко седмици отсъстваше за кратко.

Само че този път го нямаше Куивийн Келехер да го замести, тъй като бе болен. И така, Вячеслав Ярош се появи за своя дебют за първия отбор при оставащи около десетина минути до края на мача. Нервите на всички бяха опънати в този момент и не само, защото знаем колко надежден е Алисон, който вече беше направил няколко добри спасявания, но и, защото не знаехме почти нищо за неговия заместник.

Първото действие на 23-годишния Ярош беше едно нервно избиване на топката след корнер. След това той показа много по-голяма увереност, когато спаси удар на Еберечи Езе, въпреки че плеймейкърът на Палас трябваше да се справи по-добре с изпълнението си. В последните минути чешкият национал издържа на натиска, за да помогне на Ливърпул да стигне до трите точки, но тежестта на контузията на Алисон сега ще бъде постоянен проблем.

Наставникът на тима – Арне Слот, призна след победата, че според него, Алисон ще отсъства за дълъг период от време.

?За съжаление, Алисон няма да бъде с нас. Не знам състоянието му, но видях как излезе от терена. Много съм доволен от това как Вячеслав Ярош се включи. През миналия сезон той спечели дубъл в Австрия. Той искаше да отиде пак под наем през сезона и да играе повече, но клубът реши, че ни трябва добър трети вратар. Винаги е хубаво да дебютираш за клуб като Ливърпул“, каза нидерландецът.

Според първоначалните прогнози, Алисон може да пропусне мачовете на мърсисайдци до края на месец октомври, които включват домакинство на Челси във Висшата лига, гостуване на РБ Лайпциг в Шампионската лига, пътуване до Лондон за среща с Арсенал в първенството и двата мача с Брайтън за Купата на лигата и ВЛ.

Жан-Филип Матета и Вячеслав Ярош
Кристъл Палас - Ливърпул, Жан-Филип Матета и Вячеслав Ярош (Снимка: БТА)

Как се представи промененият състав на Ливърпул?

След поражението с 0:1 от Нотингам Форест, което дойде точно след предишната международна пауза, в която повечето от играчите на Ливърпул бяха замесени, Слот реши, че това е идеалният момент да освежи отбора си.

Не е тайна, че старши треньорът обича да играе с утвърден стартов състав, така че промените, които прави, са рядко срещано явление и са малко на брой. Преди този уикенд, Слот беше сменял само шепа играчи и беше останал до голяма степен със същата защитна и халфова линия. Сега той бе направил четири промени за този мач – Къртис Джоунс замени Доминик Собослай и изпита трудности в халфовата линия. Ако не друго, Джоунс даде повече борба на Ливърпул в средата на терена.

Арне Слот
Кристъл Палас - Ливърпул, Арне Слот (Снимка: БТА)

Костас Цимикас замени Андрю Робъртсън, играейки уравновесено и целенасочено. Коди Гакпо смени Луис Диас по левия фланг и се отчете с асистенцията за гола на Жота, който пък започна вместо Дарвин Нунес на върха на атаката.

Бавно, но сигурно, Ливърпул показва, че този отбор може наистина да е готов да измине дългия път до титлата. Вижда се, че за Слот изглежда ?по-полезно“ да работи със сплотен отбор и досега всеки играч реагира положително.

Как игра Константинос Цимикас в отсъствието на Андрю Робъртсън?

Независимо дали Андрю Робъртсън е бил оставен да почива или е било тактическа идея, Цимикас се доказа като добър избор. С представянето си гъркът напомни малко за динамиката в играта на Фейенорд при Слот.

Когато спечели титлата в Ередивизи през сезон 2022/2023, Слот използва Куилиндши Хартман като ляв бек. Хартман бързо се превърна в един от най-добрите крайни защитници при подавачите в местното първенство. Благодарение на тази способност да вижда опциите в атака и да държи топката напред, Хартман се ?залепи“ в отбора на Слот и стана нидерландски национал по време на първия си пълен сезон в мъжкия футбол.

Цимикас игра почти по същия начин срещу Палас, превключвайки добре работата си като ляв бек към атаката, често намирайки място за предоставяне на пас напред. Гръцкият национал същевременно осигури подкрепа на Гравенберх в средата на терена, а отличната му комуникация с Гакпо направи левия фланг на Ливърпул непредсказуем за съперника. Цимикас се оказа точният играч за точния мач.

Блесна ли Райън Гравенберх в променената халфова линия?

Доброто представяне на Гравенберх от началото на сезона определено е една от големите приятни изненади до момента и срещу Палас той още веднъж напомни колко се е подобрил. Обхватът на неговите пасове от ролята на ?шестица“ и замаскирането на много от тези подавания ?помогнаха“ на Палас да остане объркан през целия мач.

Гравенберх в Аякс беше по-агресивен играч и, въпреки че той е много по-статичен на тази позиция, много от тези способности все още присъстват в играта му. Събота беше добър пример. Гравенберх е устойчив на преса играч, което означава, че когато и да докосне топката, футболистите на Палас така и не бяха сигурни дали да го притиснат или да затворят опциите му за подаване.

Райън Гравенберх и Едуард Нкетия
Кристъл Палас - Ливърпул, Райън Гравенберх и Едуард Нкетия (Снимка: БТА)

В крайна сметка те не направиха нито едното, нито другото и той имаше спокоен избор как да действа. Той даваше пасове през линиите и в пространството, позволявайки на Ливърпул да атакува бързо и с повече хора. Беше интересно да се види с каква ?химия“ играе халфовата линия на Ливърпул, като се има предвид как Слот направи няколко рокади за този мач. Но постоянството на Гравенберх си остана на същото високо ниво.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.