ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Типичният“ Левски се показа в Пловдив, време е за промени

0
Левски
Ботев Пловдив - Левски, футболистите на "сините" аплодират феновете на отбора след края на двубоя (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Ботев Пловдив постигна минимална победа с 1:0 над Левски като домакин в дербито от 11-ия кръг на Първа лига. В герой за ?канарчетата“ се превърна Вини Трибуле, който се разписа в 87-ата минута, за да донесе успеха на своя тим, въпреки че ?жълто-черните“ бяха в с човек по-малко, след като директен червен картон получи Йонас Там в 63-ата минута. Гостите от столицата доминираха в двубоя и имаха повечето положения, но въпреки това си тръгнаха от Града по тепетата с второ поражение от началото на кампанията.

Можем да отбележим, че това бе един от най-здравите мачове, играни до момента през сезона у нас и именно точно от такива двубои има нужда българският клубен футбол, особено на изпълнени до кроен предел стадиони, какъвто беше ?Христо Ботев“.

Марин Петков и Ивелин Попов
Ботев Пловдив - Левски, Марин Петков и Ивелин Попов (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Още в осмата минута ?канарчетата“ реализираха попадение, което обаче бе отменено заради засада. Кристиан Нвачукву получи от Ивелин Попов вляво в наказателното поле на Левски и сложи топката на главата на Вини Трибуле, който няколко метра добави в мрежата. След преразглеждане на ситуацията със системата ВАР, обаче, голът не бе зачетен заради нередовна позиция на Нвачукву.

В 63-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена. Йонас Там подцени една ситуация на левия фланг и се забави да отиграе топката, а Мустафа Сангаре успя да изпревари естонския бранител на границата на наказателното поле и бе препънат. Главният съдия Никола Попов първоначално остави играта да продължи, но след това бе извикан да разгледа ситуацията на ВАР-монитора и показа директен червен картон на защитника на ?канарчетата“.

Никола Попов
Ботев Пловдив - Левски, главният съдия Никола Попов показа червен картон на Йонас Там след проверка със системата ВАР (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Три минути преди края на редовното време ?канарчетата“ стигнаха до победата. Защитата на Левски не се справи с центриране на Ивелин Попов и след неразбирателство на дъгата на наказателното поле топката падна на крака на Вини Трибуле, който стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на Матей Маркович, за да донесе трите точки на ?жълто-черните“ с дебютното си попадение с екипа на Ботев.

Вини Трибуле, Ботев Пловдив
Вини Трибуле, Ботев Пловдив (Снимка: facebook.com/botevplovdiv)

С победата Ботев изпревари Черно море и се изкачи до третото място в класирането с актив от 22 точки. ?Жълто-черните“ са с три по-малко от Левски и Лудогорец, които имат по 25 точки на върха в подреждането. ?Орлите“, обаче, имат цели два мача в запас. След паузата за национални отбори за Левски предстои дербито с ЦСКА на Националния стадион ?Васил Левски“.


Ботев си спечели съвсем честно трите точки, макар че до към 75-ата минута не се виждаше как ?жълто-черните“ ще го направят. И дори беше по-вероятно да го загубят. Реално, Левски игра директен матч с един от съперенците в битката за място в Европа или дори за шампионската титла. Но едно нещо можем да кажем със сигурност – ?сините“ не играха лошо. Даже напротив, 26-кратните шампиони се представиха по-слабо при победата над Славия, отколкото в Пловдив. Разбира се, негативите също присъсват, даже, са основното при загуба, но като цяло отборът на Станислав Генчев, като че ли не засужавше да загуби по такъв нелеп начин. Не се виждаше как ще стане това нещо, но то стана и то в типичния стил на ?сините“. На Левски му липсваше и късметът на ?Колежа“.

Ако можем да обърнем малко внимание на спорните ситуации, ще кажем, че голът на Ботев още в самото начало, дело на Вини Трибуле, беше отменен правилно заради засада, докато Йонас Там бе изгонен заслужен с червен картон, макар че първоначално съдията Никола Попов дори не отсъди нарушение. В този случай, добре че имаше ВАР, макар че феновете на ?канарчетата“ ?избухнаха“ срещу решението на рефера.

Келиан ван дер Каап, Кристиан Макун и Йонас Там
Ботев Пловдив - Левски, Келиан ван дер Каап, Кристиан Макун и Йонас Там (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Сега, колкото до играта на Левски – Станислав Генчев промени малко вида и леко схемата на игра за този мач, защото заложи на двама опорни полузащитници. Нещо, което досега не беше правил. До Карлос Охене застана капитана Вандерсон Цунами, а на пейката беше Джавад Ел Джемили, а като градивен полузащитник действаше Евертон Бала. Тройката в защита си остана същата. Някои ще кажат, че това е бил грешно решение, но макар че Левски загуби, Ботев беше напълно надигран от ?сините“. Статистиката е красноречива – повече притежание на топката за столичани, 20:2 удара, положения, 6:1 във вратата, корнерите 14:5… Но статистиката са си само числа и не носят голове или точки.

Но, Левски стоеше по-добре н терена и не само заради червения картон, защото и преди него 26-кратните шампиони бяха по-активния отбор. Големия проблем за ?сините“, за пореден път, беше играта около и в наказателното поле на противника. Да, Лески имаше малшанса да изппусне няколко ситуации. Като че ли завършващият голов удар липсваше, а не толкова последното подаване. Направи впечатление, е повечето удари бяха от защитници на ?сините“, дошли след статични положения, а знаем колко са силни момчетата на Генчев в тези ситуации.

Кристиан Димитров
Ботев Пловдив - Левски, Кристиан Димитров (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Къде, обаче, бяха централните нападатели на Левски? Най-активни бяха Кристиан Димитров и Цунами, а Александър Колев и Мустафа Сангаре все едно липсваха. Точно в този мач Алекс Колев трябваше да изпъкне, защото това бе точният мач за него – биткаджийски. Но, видяхме много малко от него. Все пак, той е голмайстор на първенството, но вече в няколко мача той трудно излиза на стрелкова позиция. Сангаре също беше далеч от това, което показваше в първите три-четири мача с пробивите си по лявото крило.

Александър Колев
Ботев Пловдив - Левски, Александър Колев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Левски създаде много ситуации срещу силен отбор като Ботев Пловдив, което значи, че е играл добре. Но, за да не вкара гол, голям длъжник е и Евертон Бала. Генчев правилно го замени в средата на второто полувреме, защото буквално изчезна от терена. Не само отиграванията, но и центриранията му от корнер не бяха толкова добри. Липсваше и головото подаване от него. Помним как срещу Славия сам се нагърби и си изнесе целият мач сам. Срещу Ботев, обаче, беше точно обратното – загуби се между двете линии на защита и полозащита на Ботев. Но, има и такива двубои, не може във всеки да си на върха на възможностите си.

След изгонването на Там, Генчев пусна офанзивен полузащитник. Излезе умореният Охене, а се появиха Марин Петков и Джавад Ел Джемили. Испанецът с марокански паспорт пораздвижи играта, опита се да създаде положения, но в крайна сметка и той не успя да свърши работа. Но включването на Марин Петков беше доста слабо, изобщо н му тръгна играта и накрая дори ?асистира“ за гола на Трибуле, след което именно той не успя да изчисти топката преди изстрела на нападателя на домакините.

Марин Петков
Ботев Пловдив - Левски, Марин Петков (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

По крилата и Майкон, и Алдаир опита няколко центрирания, но и това далеч от достатъчно Левски да победи. Патрик-Габриел Галчев също влезе на мястото на Майкон, който ?висеше“ за втори жълт картон, но и той не успя да помогне.

Ако можем да обобщим с няколко изречения случилото се на ?Колежа“ в събота вечер – една нелепа загуба за Левски, с която си усложни сериозно програмата през сезона. Минимумът тук беше равен, с оглед на резултатите до момента, но мачът беше ?нарисуван“ да бъде спечелен, а в крайна сметка стана точно обратното – бе загубен. И пак е хубаво да кажем – играта на Левски беше на ниво, но резултат не го показа, а точно той носи важните точки. Сега ?сините“ ще се надяват на грешки от страна на Лудогорец, който не губи мачове, по една или друга причина. Но ще бъде интересно да видим наистина колко точки могат да загубят ?орлите“, които имат отложен мач именно с Ботев в Пловдив.

Станислав Генчев
Ботев Пловдив - Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Левски няма да развее бялото знаме и ще продължи да държи Лудогорец под напрежение, макар и малко по-назад. Но ?сините“ пропуснаха шанса, освен шанса да продължат равната битка с шампионите, също така да се откъснат и в борбата за втората позиция, защото сега Ботев е само с три точки по-малко. Една победа на ?Колежа“ щеше да донесе и допълнително самочувствие на отбора преди дербито с ЦСКА, което предстои точно след паузата за национални отбори. Сега в тази пауза ще трябва да се правят анализи и корекции, които трябва да определят сезона на тима след това. Програмата е такава, че след мача с ?червените“, за Левски идва домакински сблъсък с Берое и тежко гостуване на Черно море във Варна, а някъде там е и коварното пътуване до Благоевград за мач с Пирин за Купата на България. В тези срещи ?сините“ ще покажат дали се движат в правилната посока или не. Важното е Левски да не се отказва да се бори.

Левски
Ботев Пловдив - Левски, футболистите на "сините" аплодират феновете на отбора след края на двубоя (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.