ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Славия има играч за бъдещето

0
Славия
Снимка: БТА

Отборът на Славия преминава през трудни моменти през това първенство, като доскоро дори беше в негативна серия от шест поредни мача без победа, в които записа равен и пет загуби, както и четири поредни поражения.

В крайна сметка ?белите“ прекъснаха този кошмар с успеха над вицешампиона Черно море, който е нависоко в класирането и през тази кампания, но специалистите така и не намират вярно обяснение за предишните провали на Славия с оглед на това, че има изграден стил на игра под ръководството на доказан треньор и разполага със стойностни изпълнители.

Куентин Зеедорф
Куентин Зеедорф (Снимка: БТА)

Прави впечатление обаче, че в тежкия за отбора момент шефът Венцеслав Стефанов не се поддаде на напрежението и провокациите, породени от неудачите, и показа, че вярва на Златомир Загорчич и че той е човекът, който може да изведе тима от кризата.

Нещо, което едва ли щеше да се случи с треньора на друг наш отбор, който има цели за колкото се може по-горно класиране. Дори няма да е пресилено да се твърди, че при подобна серия, за който и специалист у нас да ставаше дума, по-скоро той щеше да остане без работа.

След перманентните критики в спортно-техническо отношение към Славия обаче, има обаче и позитиви, които дават надежда за едно по-успешно продължаване на отбора в първенството.

Едни от тях са свързани с играта на двама футболисти в атакуващ план, които правят така, че Славия да не зависи в предни позиции само от опитния Галин Иванов.

Визирам Иван Минчев и дошлия през лятото Карл Фабиен.

Първият отдавна е при ?белите“ и приноса му при изграждането на атаките е безспорен. Освен че чете играта и дава прекрасни извеждащи подавания, Иван поема и отговорността да изпълнява дузпи и две такива точни негови изпълнения от бялата точка в този шампионат донесоха четири точки от двубоите с ЦСКА и Арда.

Иван Минчев
Иван Минчев (Снимка: БТА)

Играч с такъв футболен интелект той логично попадна и в полезрението на националния селекционер и бе въпрос навреме Илиан Илиев да покани Минчев в държавния тим. Най-малкото, защото за Илиев няма млади и стари във футбола, а можещи и неможещи, и при него вратата за трикольорите е отворена за всеки, който с изявите и моментното си състояние показва, че заслужава да защитава честта на родината.

Минчев е точно такъв футболист в момента и затова не е редно да се смята, че преди дни бе поканен в националния само, за да смени контузения Илия Груев. Напротив, Иван заслужи мястото си при ?лъвовете“ и сега само от него зависи дали ще е част в отбора и за квалификациите за следващото Световно първенство, които започват през март.

Що се отнася до Фабиен, той има качествата и потенциала да се превърне в трансферна находка на ?Овча купел“. Националът на Мартиника дойде през лятото и влезе като резерва само в първия мач срещу Крумовград, а в следващите десет срещи попадаше неизменно в стартовия състав.

На този етап Заги го използва като ляв външен полузащитник, къето най-вероятно е и силата му, предвид неговата скоростна техника, бързина и фамозен ляв крак. Разбира се, в един от двубоите Карл бе поставен и зад изнесения в атака, а срещу Левски дори бе фалшива деветка, но по всичко личи, че ще продължи да се подвизава отляво между двете аутлинии.

Карл Фабиен
Карл Фабиен (Снимка: БТА)

Там, освен че ангажира защитата на съперника и създава положения за съотборниците си, Фабиен има свободата да нахлува и към голямото наказателно поле, а отделно започва да бележи и важни голове. Като първия например при победата над Спартак и единствения за трите ценни точки срещу другия варненски отбор.

Предвид огромния му футболен потенциал, е меко казано изненадващо, че 23-годишният Карл е оценяват от германския уебсайт Transfermarkt само на 100 000 евро, но със сигурност неговата цена ще скочи още до Нова година, ако е постоянен на терена.

Освен всичко друго такива изпълнители като Фабиен може да са и в основата на един по-силен отбор на Славия за в бъдеще, ако, разбира се, не бъде продаден в следващите три трансферни прозореца, след като има договор до лятото на 2026-а.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ ?Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.