ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Селекционният процес отново изневери на ЦСКА – този път физически

0
ЦСКА, Тобиас Хайнц, Джейсън Локило
Снимка: CSKA.bg

ЦСКА се готви на полупълни обороти за предстоящото Вечно дерби с Левски. ?Червените“, точно както подобава, имат доста национали и са с група от 12-15 души за предстоящия най-голям мач в българския футбол. От редиците на ?армейците“ отсъстват и български, и чуждестранни национали. Четирима са в представителния тим, предвождан от Илиан Илиев а още 7-8 са при младежите или разпръснати из света. Самият Александър Томаш заяви, че ако зависи от него, би спрял всички национални състезатели, за да работят те с отбора. Но националите са нормална бариера, когато искаш да работиш с който и да е тим.

Друг е големият проблем на ЦСКА. Често контузващите се играчи. ?Червените“ са без двама-трима футболисти през почти цялата пауза. Ще кажат някои ?Какво пък толкова?“, но не. Травмите са един от бичовете, с които столичният гранд се бори изключително дълги години назад във времето. Наред със заслужени и незаслужени картони, наред с цялото ОПГ срещу себе си, наред с врагове в собствените или чуждите редици…

В момента Улаус Скаршем и Лиъм Купър са вън от заниманията на ЦСКА, а доскоро същото се отнасяше за Зюмюр Бютучи и Джеймс Ето’о. Косоварят и камерунецът вече са налични и ще могат да вземат участие в предстоящия мач с Левски. Разбира се, ако отново не се контузят дотогава…Трима от четиримата са летни попълнения в тима на Томаш. Норвежецът Скаршем също е от сравнително скоро – офанзивният халф дойде през зимата на миналия сезон. Около Скарси, както е наричан 7-цата, остава усещането, че не успява да разгърне пълния си потенциал и не е използван оптимално. За да се случи това, неминуемо и той трябва да работи по-упорито под ръководството на Томаш, който изглежда не го счита за фундаментална опция.

Улаус Скаршем
Улаус Скаршем (Снимка: БТА)

На дневен род са Ето’о, Купър и Бютучи. Камерунецът се превърна в ключов футболист още от първия си изигран мач – победата с 3:0 над Локомотив София. Африканският играч, за когото бе платен милион в евро, ?затвори“ центъра на ?червената“ средна линия и всяка негова липса би била пагубна. В предишния си тим Ботев Пловдив Ето’о не се контузваше често, но пък неведнъж бе ползван на различни позиции. Това снемаше и от положителните му качества. Сега ЦСКА трябва да го опази точно от травмите. Ето’о вече доказа къде е по-полезен измежду центъра на полузащитата и десния фланг на отбраната.

Бютучи бе едно от последните летни попълнения на ЦСКА и засега е пълна енигма. Косоварят е с богата визитка и още с пристигането си на Панчарево завиши очакванията към себе си. Фланговият футболист вече пропусна един мач на столичани заради контузия – загубата от Септември с 0:1. 9-ката на ?червените“ пропусна няколко дни тренировки и сега вече се готви на пълни обороти с останалите си съотборници. От него и медицинския щаб зависи да се запази по-дълго здрав и да възвърне най-добрата си форма, тъй като при пристигането си в София не бе играл от месец април.

Зюмюр Бютучи
Зюмюр Бютучи (Снимка: CSKA.bg)

Последният споменат от закъснялата армейска селекция, а също и последен пристигнал, бе Купър. Шотландският боец получи травмата си при позорното представяне срещу Септември. Разликата му с Бютучи и Ето’о е, че травмата стана при единоборство със съперник. 33-годишният Купър очевидно бе форсиран и пренатегнат, за да е готов за шампионатната визита на Черно море. Левичарят изигра силни 90 минути във Варна и се опази от травма. Следващите планирани 90 не протекоха според очакванията и логичното се случи.

Въпреки че ЦСКА си осигури на пожар цели шестима нови играчи в началото на септември, селекционният въпрос още не е оазис в пустиня, какъвто трябваше да се окаже. И този път медицината каза много тежката си дума.

Александър Томаш и Лиъм Купър
Старши треньорът на ЦСКА Александър Томаш и защитникът Лиъм Купър (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia FC)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.