ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

С какво ЦСКА може да надвие Левски във Вечното дерби?

0
Футболистите на ЦСКА
Снимка: CSKA.bg

На прага на Вечното дерби между ЦСКА и Левски, ?червените“ излизат с десет места под своя противник. Рядко срещана картина по родните ширини. Кошмарният старт на ?армейците“ ги поставя на 12-то място във временното класиране – около 11 позиции по-назад от изконните им ценности. Момчетата на Александър Томаш имат и друг пресен негатив – срамната загуба от Септември София с 0:1, дошла точно преди паузата за националните отбори. Накратко – ЦСКА не влиза в дербито в характерен стил, а съперникът в синьо е фаворизиран с немалко.

?Червените“ засега изпращат много труден сезон и вече смениха един наставник. Преди около 40 дни на Панчарево акостира гореспоменатият Томаш, заменил тотално провалилия се Томислав Стипич. Именно хърватинът е и най-често упрекван за ужасното начало в шампионата. Въпреки всички негативни нотки, дерби е, както се казва! Всичко може да се случи и ЦСКА има своите скрити козове за победа, а и някои явни аса. Неотдавна ?червените“ обърнаха и историческия баланс в съперничеството с Левски, що се касае до сблъсъци за първенство. В едни от най-трудните си години…

Иван Турицов, ЦСКА - Септември
Иван Турицов, ЦСКА - Септември (Снимка: БТА)

Индивидуалната класа

ЦСКА определено разполага с по-силните футболисти като индивидуалности. Неслучайно и ?червената“ селекция струва няколко милиона лева срещу няколко стотин хиляди от отсрещната ?синя“ страна. На ?Герена“ не могат да се похвалят с визитки като Лиъм Купър, Зюмюр Бютучи, Тобиас Хайнц, Аарон Исека, Лумбард Делова, Мика Пинто, та дори и Джеймс Ето’о. Томаш разполага и с още неколцина добри играчи, които търкат пейката до него. Пачка с пари може да не вкарва голове, както казва великият Йохан Кройф, но по нашите ширини често носи класа. А с нея разполагат в ЦСКА. Всичко е в ръцете на Томаш, екипа му и футболистите. От тези звена зависи добрата амалгама и сработка.

Александър Томаш и Лиъм Купър
Старши треньорът на ЦСКА Александър Томаш и защитникът Лиъм Купър (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia FC)

Непредвидимостта

С оглед факта, че ЦСКА прави ранна септемврийска селекция, не може да се дават оценки на новопривлечените. ?Червените“ взеха една дузина нови през лятото, а цели шестима пристигнаха в деветия месец от годината – Купър, Ето’о, Бютучи, Илиан Илиев-младши, Исека и Пинто. Нито един от тях не се е адаптирал напълно с изключение на камерунеца, който не е от вчера в България. Именно той и единствено той прави разлика за момента в ?червения“ състав. От играчи като Купър и Бютучи се очаква неимоверно много да вдигнат класата в тима, а почти същото важи и за останалите споменати. Там някъде с първи стъпки в ЦСКА прохождат и друга част от новите като Джейсън Локило, Годуин Коялипу, че дори лъкатушещата норвежка група в състав Хайнц, Линдсет, Скаршем. От подобна плеяда играчи може да се очаква всичко – от невиждан срив до избухване в най-важния миг.

ЦСКА, Тобиас Хайнц, Джейсън Локило
ЦСКА, Тобиас Хайнц, Джейсън Локило (Снимка: CSKA.bg)

Дългата скамейка

Томаш има много повече опции от пейката спрямо своя колега Станислав Генчев. Наставникът на ?армейците“ има около 20 равностойни футболисти. Макар някои от тях да не са се адаптирали все още, неминуемо в даден мач може да им се усмихне късметът. Съдбата нерядко каца на раменете на по-силния, а в ЦСКА определено събраха нелоши играчи за родните ширини. Дали те могат да се съревновават с Левски – предстои да се проследи. Но взаимозаменяемост има. Или поне предпоставки за такава. Най-невралгичните постове са окомплектовани с по двама състезатели, а в средната линия Томаш има почти неограничен избор. Дори с контузиите на някои млади таланти като Георги Чорбаджийски и Мартин Стойчев, запълващи дупки най-вече, в лагера на ЦСКА могат да са спокойни, че имат чудесна дълбочина в състава. Такава, която може да обърне почти всеки мач.

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.