ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Поредните рекорди на Салах затвърждават историческия старт на Слот

0
Коди Гакпо, Мохамед Салах и Константинос Цимикас
Ливърпул - Болоня, Коди Гакпо, Мохамед Салах и Константинос Цимикас (Снимка: БТА)

Ливърпул постигна втора победа в Шампионската лига този сезон, надделявайки с 2:0 италиански Болоня на ?Анфийлд“. Попаденията за успеха отбелязаха Алексис Мак Алистър в 11-ата и Мохамед Салах, който асистира за гола на аржентинеца, в 75-ата минута.

През първото полувреме, обаче, италианският тим застраши вратата на Алисон, като на два пъти удари гредите. Въпреки това, по-големият опит на мърсисайдци беше достатъчен да спре ентусиазма на Болоня.

Резултатът означаваше, че Арне Слот се превръща в първия треньор на Ливърпул, който някога е записвал осем победи от първите си девет мача начело.

Не най-доброто представяне, но още една победа на сметката на Слот

Трябва ли Ливърпул да е доволен от това си представяне? Е, това е още една победа, която се добавя към страхотния старт от осем победи в първите девет мача във всички турнири. Но не беше толкова гладко и лесно, колкото Слот, мож би, се нядяваше.

Преди мача Слот заяви, че иска неговите играчи да покажат своя глад при завръщането си в Шампионската лига, след като пропуснаха да участват през миналия сезон. Това негово желание беше повторено в началото на мача, когато нидерландецът беше видян да извика един от халфовете си, като му каза отборът да повиши темпото.

Алексис Мак Алистър
Ливърпул - Болоня, Алексис Мак Алистър (Снимка: БТА)

След като вкара първия гол, Ливърпул получи импулс и започна да атакува още по-добре. Изглеждаше, че е само въпрос на време да последват още голове, но Болоня удържа ?червените“ със своята смела атака. Гостите натискаха и натискаха високо и това накара защитата на домакините да допусне някои грешки, най-вече от Алисон и Трент Александър-Арнолд.

Най-важното, обаче, бе, че Ливърпул оцеля и второто полувреме беше съвсем различна история, дори и с късните промени. Чрез безмилостното завършване на атаките и упорита упорита работа без топката, мърсисайдци си свършиха работата, отбелязвайки още веднъж.

Алексис Мак Алистър
Ливърпул - Болоня, Алексис Мак Алистър (Снимка: БТА)

Въпреки че този резултат и представяне няма да са определящи за сезона им, ранните признаци продължават да са положителни за отбора, който бавно и методично се превръща в печеливша машина.

Мохамед Салах продължава да чупи рекорди

Дори да е вече на възраст от 32 години, Мохамед Салах все още не показва признаци да спира да бележи и да покорява нови върхове. Египтянинът прави много силен старт на кампанията, като неговият принос е жизненоважен за отбелязаните голове от отбора в първите седмици от сезона.

С превъзходното подаване за Алексис Мак Алистър, който отбеляза първото попадение, Салах стана играчът, който най-бързо достига до пет гола и пет асистенции за Ливърпул в началото на сезона от 35 години насам. Последният играч, който също го направи след девет мача, беше Джон Барнс през 1989/1990.

Креативността на Салах помогна много за това ерата на Арне Слот да започне по такъв превъзходен начин, а самият египтянин изглежда изключително свеж по дясното крило. При победата срещу Уулвърхемптън Уондърърс във Висшата лига миналия уикенд, той дори беше видян в нова, непозната, за него роля, но се справи страхотно. Египетският национал се върна да помага на съотборниците си в защита, след като реализира победната дузпа по-рано през второто полувреме.

В сряда вечер, обаче, всичко беше свързано с неговите качества в последната третина – нещо, което той демонстрира още по-ясно през второто полувреме с прекрасен завършващ удар, за да направи 2:0. С това попадение той стана първият играч в цялата история на Ливърпул, който отбелязва гол в пет поредни мача от Шампионската лига/КЕШ на ?Анфийлд“.

Рекордите на Салах просто изглежда наистина нямат край…

Още една пропиляна възможност за Дарвин Нунес?

Това са три старта в последните четири мача във всички турнири за Дарвин Нунес, но головете не идват и по този начин трудно ще убеди Слот да го използва по-често. Да, играта му при задържане на топката на моменти беше впечатляваща. Уругваецът показа сила, контрол и умения, за да изиграе важна роля при откриващия гол, но отново не записа името си сред голмайсторите.

Вместо това, когато Нунес се озовеше на перфектната позиция да нахлуе в наказателното поле и да използва скоростта си, за да се измъкне от защитата на Болоня, той изпусна точния момент и попадна в засада. Това беше големият му шанс, от който трябваше да се възползва, но сега остава само с един гол – при победата с 3:0 над Борнемут.

Това беше поредна пропусната възможност за уругваеца. Нунес очаквано стана първият играч, заменен в началото на второто полувреме, когато Слот искаше промяна в предни позиции и, ако Диого Жота остане във форма, той ще продължи да бъде титуляр в големите мачове.

Наистина специална вечер за Арне Слот

Треньорът на Ливърпул призна, че вечерта не е била лесна за неговия отбор.

?Не беше лесна победа според мен. Болоня ни създаде доста трудности. Те пазят персонално по целия терен, така че трябваше да издебнем правилния момент, защото, ако го пропуснем, оставаме на открито. Те се бориха здраво, за да запазят „суха“ мрежа, но и ние имахме нужда от важни намеси на нашия вратар в няколко случая. Отбелязахме два много добри гола, особено вторият. Трудно се играе срещу отбор, който поема толкова много рискове и постоянно те притиска. Като цяло това е добър резултат, но не бих казал, че съм възхитен“, заяви Слот.

Арне Слот
Ливърпул - Болоня, Арне Слот (Снимка: БТА)

?Видя се, че Болоня имаше добър план за мача с ясна идея за футбола. Те не спираха да изнасят топката от защитата, а когато играеш срещу отбор, който владее комфортно топката, понякога трябва да страдаш и да работиш здраво. Нашите защитници се хвърляха пред вратата и направиха всичко възможно, за да запишем ?суха“ мрежа“, допълни специалистът.

Нидерландецът също похвали играта на своя сънародник Райън Гравенберх в средата на терена.

?След мача му казах: ?Отново добро представяне“. Той игра наистина добре. Когато имаш играч, който може да се измъкне от прекия си пазач, това веднага ти дава предимство в подобен мач. Райън отново бе невероятен днес“.

Райън Гравенберх
Ливърпул - Болоня, Райън Гравенберх (Снимка: БТА)

Слот не спести и суперлативите към Мохамед Салах, който продължава да бъде лидера на отбора.

?Преди това (б.а. – преди предния мач срещу Уест Хем Юнайтед за Купата на Лигата ), Мо имаше три поредни мача без гол. Това е футбол, случва се да не вкарваш известно време или да се разпишеш само веднъж. Такива футболисти като Мо обаче рано или късно вкарват, така че като треньор нямаш правото да не ги пускаш на терена. Днес (б.а. – вчера) Мо игра много добре и съм изключително доволен от него. Това ме интересува, не гледам към следващия сезон“.

Мохамед Салах и Константинос Цимикас
Ливърпул - Болоня, Мохамед Салах и Константинос Цимикас (Снимка: БТА)

Нидерландецът, който наследи Юрген Клоп на треньорския пост в Ливърпул през лятото, стана първият мениджър в клубната история с осем победи в първите си девет мача във всички турнири.

?Това не е толкова важно, но е приятно. Тук са работили толкова много велики мениджъри, които са постигнали много. Само се надявам това да не е единственото, за което хората ще ме помнят след две или три години, или колкото и да остана. Надявам се да имам още специални постижения“, завърши Слот.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.