ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Последните дни на славната империя

0
fedor emelianenko

В продължение на близо 5 века Римската империя е била най-силната и респектираща суперсила за времето си. Най-могъщото държавно образувание познато на западния свят и до ден днешен е символ на ред, законност, огромна и безпардонна армия, разцвет и крах. И ако Римската армия наистина е имала безпощадна армия, която е всявала страх у всичко живо срещу нея (освен едно китно галско селце, разбира се), то империята в тази статия има армия от само един – самият Император.

В ранните часове на тази неделя (5.01) ще станем свидетели на края на една епоха в бойните спортове и смесените бойни изкуства. Член на Международата зала на славата на самбото, трикратен световен шампион в бойното самбо, шесткратен шампион на Русия, шампион в тежка категория на PRIDE, считан от мнозина за най-великият боец, който някога е слагал е стъпвал в клетката и между въжетата. „Последният император“, Фьодор Емелианенко, ще окачи ръкавиците този уикенд.

Фьодор Емеляненко

46-годишният руснак ще се бие в главното събитие на галавечерта „Bellator 290“ в Калифорния, САЩ, а негов противник ще бъде стария му познайник Райън Бейдър. Амриканският ветеран е световен шампон в тежка категория на втората най-важна ММА организация зад океана. Титла, която Емелианенко никога не е печелил. През 2019-та руснакът бе много близо до нея, но именно Бейдър го победи и се окичи със златото. 4 години по-късно съдбата дава шанс за реванш на „Императора“. Но колкото и ценен и важен да е пояса на „Bellator“, той изобщо не е важен в този момент.

В оставащите часове и дни до последният мач на Фьодор, не ни остава нищо друго освен да бъдем щастливи. Щастливи от факта, че имахме шанс да наблюдаваме една брилянтна кариера, която заплени милиони сърца по целия свят. Не само в Русия, Япония или Щатите. Непоколебимоста му, умението да мисли един ход пред противника, спокойствието в напечени моменти. Така както Майкъл Джордан и Коби Брайънт го правиха на баскетболното игрище, така както Зинедин Зидан и Роналдиньо импровизираха, както двамата Тайсън доминираха между въжетата. По същия начин го правеше и Фьодор.

Фьодор Емеляненко

Семи Шилт, Марк Колман, Кевин Рандълман, Антонио Ногейра, Мрико Кро Коп, Марк Хънт, Андрей Арловски, Джеф Монсон, Франк Мир, Чаел Сонен. Неизменна част от елита на бойните спортове в последните три десетилетия. Всички те са прекланяли глава пред владетеля на Империята – Фьодор Емелианенко.

Според някои историци, Римската империя се е разпаднала заради моралния крах на обществото, което е било презадоволено. Други пък смятат, че военните неуспехи спрямо варварите и икономическите неуспехи на няколко владетели са тласнали Западната Римска империя към нейния край. За разлика от нея, тук краят идва просто защото му е времето! Императорът загуби някои битки през годините, но никой не успя да спечели войната с него. Освен календарите. Те винаги побеждават и никога не губят. Но споменът за това, което беше никога няма да избледнее. Тази неделя сутрин ще можем да му се насладим още един път. За последно. Ще бъде носталгично и емоционално. Малко несъвместимо с бойните спортове, където здравият разум и впереният напред поглед са най-верните другари на всеки боец, но каквото такова.

Благодарим, Императоре! С нетърпение ще очакваме някой да те задмине!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.