ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Октомврийската пауза за национални отбори ще ви очарова

0
Матайс де Лихт и Джамал Мусиала
Нидерландия - Германия, Матайс де Лихт и Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Времето лети бързо и сякаш беше вчера, когато беше последната международна пауза, а сега вече е време е за поредната такава. Това е така и заради обновения календар на ФИФА, който ни предоставя подобни мачове с националните тимове вече почти всеки месец.

Въпреки че тази пауза от клубния футбол все още не се харесва от мнозина заради скучните на моменти мачове, а сега вече и от притесненията за здравето на футболистите, истината е, че международната пауза през октомври наистина включва няколко забележителни двубоя, които да поддържат интереса на претенциозните фенове.

Затова ще Ви предложим цели 12 мача на националните отбори, които да гледате в следващата седмица, преди завръщането на клубния футбол другия уикенд.

Саудитска Арабия – Япония (четвъртък, 10 октомври, 21:00 часа)

Като за начало ще погледнем малко на изток, където имаме сблъсък между два от най-добрите отбори в азиатския футбол. Саудитска Арабия, сега водена от италианеца Роберто Манчини, се стреми да завърши на първо място в своята квалификационна група за Световното първенство.

За да стигне дотам, обаче, ще трябва да победи настоящия лидер Япония, които имат две точки преднина пред директния си опонент и записаха отличен старт с две победи от два мача до момента в квалификациите. ?Самураите“ са отбелязали цели 12 гола в тези две срещи срещу нито един допуснат, така че очаквайте много забавление от първия до последния съдийски сигнал.

Италия – Белгия (четвъртък, 10 октомври, 21:45 часа)

Завръща ме се в Европа с два отбора от Топ 10 в световната ранглиста, които ще кръстосат шпаги в четвъртък вечер на ?Стадио Олимпико“ в Рим.

Тимът на Лучано Спалери разочарова на ЕВРО 2024 в Германия това лято, но започна силно участието си в Лигата на нациите с победи над световния вицешампион Франция и Израел, за да поведе еднолично в групата си .

От своя страна Белгия победи Израел и загуби от Франция в първите си две срещи и трябва да вземе нещо от двубоя с Италия, ако иска да мисли за първото място. Представянето на ?червените дяволи“ не е най-доброто към момента и има сериозни въпроси, пред които е изправен селекционера Доменико Тедеско. Участие в срещите няма да вземат контузения капитан Кевин Де Бройне и Ромелу Лукаку, а два слаби резултати сега може да предизвикат големи промени в отбора.

Белгия
Националният отбор на Белгия (Снимка: БТА)

Англия – Гърция (четвъртък, 10 октомври, 21:45 часа)

И Англия, и Гърция имат перфектни резултати досега в квалификациите за Лигата на нациите, но това е на път да се промени.

Воденият от временния селекционер Лий Карсли тим на Англия посреща Гърция в търсене на трети пореден успех. Карсли иска да докаже, че заслужава да води ?Трите лъва“ за постоянно, но гърците също започнаха силно в надпреварата и записаха победи над Финландия и Ирландия.

Англичаните са очевадния фаворит за първото място в групата от второто ниво на Лигата на нациите, но винаги можем да станем свидетели на някоя любопитна изненада.

Англия
Република Ирландия - Англия, играчите на "Трите лъва" празнуват (Снимка: БТА)

Гибралтар – Сан Марино (четвъртък, 10 октомври, 21:45 часа)

Да, прочетохте напълно правилно, няма грешка в изписването. Един срещу друг може да се изправят 198-ия и в света и последния 210-и в ранглистата на ФИФА, но това ще бъде едно интригуващо съперничество в дъното.

Гибралтар е в гореща форма в момента, като няма загуба в последните си три мача, дори записвайки победа над Андора, след поредица от 13 поредни поражения без отбелязан гол. Сега се изправят срещу Сан Марино, който все още е на върната от от първата си победа в официален мач от 20 години насам, след като надделя с 1:0 над Лихтенщайн. Преди това тимът бе в рекордна негативна серия от 140 мача без успех на сметката си.

Това са две страни ?джуджета“, които имат огромен шанс да постигнат нова рядка победа, така че очаквайте един непредсказуем и нестандартен сблъсък.

Венецуела – Аржентина (петък, 11 октомври, 00:00 часа)

Действащият световен шампион Аржентина вече е на прага да си подпечата мястото си на Мондиала през 2026-а година в Северна Америка, като се нуждае от само две победи от следващите си два този месец, за да си капарира билетите още на този ранен етап. Още повече, че тимът загуби последния си двубой, а живата легенда и капитан на тима Лионел Меси се завръща в състава, след като пропусна мачовете през септември.

Лионел Меси
Аржентина - Колумбия, Лионел Меси (Снимка: БТА)

Въпреки че са голям фаворит срещу Венецуела, домакините вдигнаха сериозен шум досега в квалификациите, като загубиха само два от първите си десет мача и взеха точки от Уругвай в последната си среща. Те също победиха Мексико и завършиха наравно с Канада на Копа Америка и са сила, с която ?гаучосите“ трябва да се съобразят.

България – Люксембург (събота, 12 октомври, 19:00 часа)

Сърце! Душа! За България! Това ехтеше на стадион ?Христо Ботев“ в Пловдив, когато родните ?лъвове“ записаха първата си победа в официален мач от почти две години насам, побеждавайки с 1:0 Северна Ирландия с гол на капитана Кирил Десподов.

Тимът ни е лидер в групата си, заедно с Беларус, с четири точки след два двубоя, а сега предстои ново домакинство, този път на Люксембург. Обичайно, това е удобен съперник за България, защото нямаме загуба във всички 15 мача срещу този съперник (13 победи и 2 равенства). Ентусиазмът сред феновете се завърна и очакванията са отново около 14-15 хиляди зрители на изпълнят ?Колежа“, за да видят втора поредна победа на ?трикольорите“ в събота вечер.

България
България (Снимка: БТА)

Три дни по-късно пък гостуваме на Северна Ирландия, така че ще бъде важно да влезем с голям оптимизъм и желание в тези два мача, за да направим голяма крачка към голямата цел, а именно – спечелване на групата.

Полша – Португалия (събота, 12 октомври, 21:45 часа)

Още една легенда на футбола не смята да ?окачва“ бутонките скоро. Петкратният носител на ?Златната топка“ Кристиано Роналдо отново ще поведе Португалия по пътя към спечелване на групата си в Лигата на нациите. До този момент ?мореплавателите“ са перфектни – две победи от два мача срещу Хърватия и Шотландия, а срещу ?ватрените“ Роналдо реализира гол №900 в своята изключителна кариера и е амбициран да продължи да бележи.

Кристиано Роналдо
Капитанът на Португалия Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Домакините от Полша, обаче, са се доказали като неприятен съперник за всеки един отбор, особено у дома. Водени от своя капитан Роберт Левандовски и със звездата на родния Лудогорец Якуб Пьотровски в състава, ?Дружина полска“ е готова да обърка сметките на шампиона от първото издание на турнира от 2019-агодина.

Испания – Дания (събота, 12 октомври, 21:45 часа)

В последните години Дания седи неизменно точно зад най-добрите европейски страни, а сега отборът на Каспер Хюлманд е този, който е начело в своята група на Лигата на нациите след победи с по 2:0 над Сърбия и Швейцария преди месец.

Испания пък е втори с две точки изоставане от ?червения динамит“, след като изненадващо не успя да победи Сърбия в Белград, но победа в събота ще напомни на всички, които се съмняват, защо ?Ла Фурия Роха“ е действащият европейски шампион. Лошата новина за испанците е, че няма да могат да разчитат най-добрия играч от ЕВРО 2024 – Родри, след като халфът на Манчестър Сити е аут до края на сезона заради тежка контузия.

Испания
Националния отбор на Испания (Снимка: БТА)

Белгия – Франция (понеделник, 14 октомври, 21:45 часа)

Международната пауза за Белгия няма да става по-лесна. Четири дни след пътуването си до Италия, ?червените дяволи“ приемат Франция обратно в Брюксел.

Франция спечели с 2:0, когато двете страни се срещнаха в последната международна пауза, като този резултат предизвика масивна вълна от критики към Белгия. Домакините ще търсят реванш и това трябва да направи мача задължителен за гледане.

Уилям Салиба и Лоис Опенда
Франция - Белгия, Уилям Салиба и Лоис Опенда (Снимка: БТА)

Селекционерът на гостите Дидие Дешан пък е под напрежение, а „петлите“ ще бъдат без своя капитан Килиан Мбапе и отказалия се Антоан Гризман.

Германия – Нидерландия (понеделник, 14 октомври, 21:45 часа)

По същото време в Германия ще се проведе още един грандиозен сблъсък, като един от големите съперници на Бундестима в исторически план Нидерландия се отправя към Мюнхен за поредно зрелище от Лигата на нациите.

Двата тима направиха атрактивно 2:2 в Амстердам миналия месец в мач, който имаше общо 32 удара. Това беше истинска демонстрация на атакуващия футбол, който практикуват и двата отбора. И Германия, и Нидерландия сега ще се надяват да приберат трите точки, за да затвърдят желанието си за първото място в групата.

Дензъл Дъмфрис и Джамал Мусиала
Нидерландия - Германия, Дензъл Дъмфрис и Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Бразилия – Перу (сряда, 16 октомври, 03:45 часа)

За последните два мача отново ще се насочим извън Европа, като първата ни спирка е в Южна Америка и по-точно на Националния стадион в столицата Бразилия, където петкратните световни шампиони ще търсят задължителна победа срещу Перу.

Момчетата на Доривал Жуниор започнаха кошмарно световните квалификации, като до момента имат само три победи от осем мача. В последния кръг бразилците отстъпиха от Парагвай с 0:1 и са на ръба от това да остават извън местата, които дават право на класиране на Мондиал 2026.

Бразилия
Бразилия (Снимка: БТА)

Ето защо мачът с Перу, който е твърдо последен в класирането в зона КОНМБОЛ, е в графата ?задължителни“, ако Бразилия не иска да се окаже в срамно положение още на половината път от квалификациите.

Мексико – САЩ (сряда, 16 октомври, 05:30 часа)

За финал ще се качим малко на север, където Мексико се изправя срещу Съединените щати в един от последните мачове по време на октомврийската международна пауза. Макар и срещата да е само с приятелски характер, то това люто съперничество никога не е за подценяване.

Съединените щати са в серия от седем мача без загуба срещу Мексико, включително победа с 2:0 във финала на КОНКАКАФ Лигата на нациите по-рано тази година.

Изминаха цели пет години, откакто Мексико успя да спре големия си съперник за последно, а сега ?Ел Три“ ще иска да покаже своята мощ и на Маурисио Почетино, който ще изведе американците в едва втория си мач начело на отбора, три дни след дебюта му срещу Панама.

Маурисио Почетино
Новият селекционер на САЩ Маурисио Почетино (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.