ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Юнайтед се разпадна (отново), ще има ли изход този път?

0
Манчестър Юнайтед
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, разочарованието на "червените дяволи" след загубата (Снимка: БТА)

През последните седмици Манчестър Юнайтед отново изпадна в голяма дупка. Последното голямо разочарование дойде през уикенда при загубата с 0:3 насред ?Олд Трафорд“ от Тотнъм Хотспър. Тогава се настави едно тежко усещане, когато Ерик тен Хаг и неговите играчи обиколиха терена под проливния дъжд, за да аплодират малкото останали фенове на трибуните и след последния съдийски сигнал. Онези няколкостотин човека в ?Стретфорд Енд“ продължаваха да пеят, въпреки че нямаше много поводи за радост.

Алехандро Гарначо, Лисандро Мартинес и Андре Онана бяха сред последните, които влязоха в тунела. Сигурно в съзнанието им е се е загнездил факта за това колко бързо Манчестър Юнайтед изпадна в криза толкова рано през сезона и какво трябва да се промени, за да може нещата да се обърнат на 180 градуса. След това в съблекалнята нямаше нищо необичайно. Просто поредното ?ново начало“, започвайки от мача в Лига Европа срещу Порто в четвъртък, като Тен Хаг каза на играчите си, че ?винаги има нов ден“.

Лисандро Мартинес
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Лисандро Мартинес (Снимка: БТА)

Но неизбежно фокусът ще падне върху това дали нидерландецът има способността да внесе светлина в този мрачен тунел, защото това бе второ домакинско поражение с 0:3 този сезон във Висшата лига след това от Ливърпул в началото на септември. Срещу Тотнъм, обаче, Ман Юнайтед изигра едно от най-лошите си полувремена в модерната си история. След мача пък Тен Хаг категорично отхвърли възможността да подаде оставка.

?Всички заедно взехме това решение през лятото да останем заедно. Взехме решение след ясен преглед какво трябва да подобрим като организация и как да изградим отбор. Също така знаехме, че ще отнеме известно време да го направим. Всички сме на една страница, в една лодка – собствениците, персоналът, играчите също“, каза Тен Хаг.

Катастрофалното първо полувреме на Юнайтед беше посрещнато от каменни лица в ложата на шефовете, включваща спортния директор на INEOS сър Дейв Брейлсфорд, изпълнителния директор на ?червените дяволи“ Омар Беррада, спортния директор Дан Ашуърт и техническия директор Джейсън Уилкокс.

Лично отговорните лица ?повтарят“ думите на Тен Хаг, че промяната на инфраструктурата и работните практики в клуба е основният приоритет след пристигането на INEOS и е необходимо търпение, за да може всички ново да се приложи и да започнат да се виждат резултати. Беррада и Ашуърт заявиха публично,, че подкрепят Тен Хаг и една смяна на нидерландеца би била неуместна за ръководителите, които обичат да бъдат водени от методичен процес. Но в същото време на Тен Хаг беше дадена огромна свобода, отново, през лятото, когато му беше разрешено да привлече собствени треньори, включително Рууд ван Нистелрой, и да има влияние върху селекцията.

Според медиите в Англия, нидерландецът е запазил поста си до паузата за национални отбори и, ако не спечели следващите два мача срещу Порто в ЛЕ и гостуването на Астън Вила във Висшата лига през уикенда, то тогава може наистина този път да загуби работата си. В момента на разположение и бившият селекционер на Англия Гарет Саутгейт, който има добри връзки с Ашуърт и Брейлсфорд, но засега няма дори слухове за неговото евентуално назначение. Показателно е още едно нещо – през лятото треньори като Томас Тухел и Роберто Де Дзерби са отхвърлили възможността да поемат Юнайтед и това е довело до задържането на Тен Хаг. Реално, никой не иска да ?изцапа“ ръцете с ?червените дяволи“ в момента…

Още първият гол на Тотнъм на ?Олд Трафорд“ беше огромен повод за притеснение, след като играчите на Ман Юнайтед позволиха на централния защитник на ?шпорите“ МИки ван де Вен да пробяга през целия терен, да стигне до аутлинията в наказателното поле и да асистира за Бренан Джонсън. Подобна нестабилност е тревожна, повдигайки въпроса дали всичко се опира на индивидуална грешка или просто на липса в организацията и стратегията на отбора.

Ерик тен Хаг
Мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Червеният картон за Бруно Фернандеш в края на първата част също оказа влияние върху резултата, макар че Тотнъм вече си правеше каквото иска с Юнайтед, когато бяха 11:11 на терена. ?Шпорите“ бяха добри, но не перфектни, а ?червените дяволи“ просто бяха слаби. Тяхната преса беше неефективна, опитите за преход от защита в нападение носеха огромни дупки в халфовата линия отново и пасовете изглеждаха като много сложни за изпълнение за някои играчи.

Реално, точността на подаванията на Юнайтед през първото полувреме беше 76 процента – най-слабият показател за първо полувреме във Висшата лига този сезон. Юнайтед също беше бавен в защита и паниката беше обзела футболистите. Тотнъм поведе още в третата минута, когато Ван де Вен пробяга през целия терен, но нещо подобно се случи и при изравнителното попадение на Твенте в Лига Европа миналата седмица. Един път да допуснеш попадение по този начин – добре, но два пъти и то в два поредни мача, вече е проблем.

И точно в най-лошия момент Фернандеш направи фала, след който беше изгонен. Той се подхлъзна, но все пак вдигна крака си и леко докосна с бутоните пищяла на Мадисън, преди да ги отдръпне. Това беше наистина малко пресилен червен картон, но Юнайтед буквално се сриваше на този етап, като Коби Мейно също напусна тогава заради травма. Дисциплината в отбора буквално се разпадаш, като жълти картони получиха Мейсън Маунт, Лисандро Мартинес и Мануел Угарте.

Бруно Фернандеш
Манчестър Юнайтед - Тотнъм Хотспър, Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

Самият Тех Хаг отрече да се притеснява за свое възможно уволнение, изразявайки убеденост, че отборът ще успее да преодолее кризата, в която се намира от началото на сезона. Нидерландският специалист увери, че разполага с подкрепата на клубното ръководство, като подчерта преходния период в тима, изтъквайки колекцията си от трофеи през последните години.

?Ще направим този сезон успешен. Нищо не е лесно, но няма причина да изпадам в паника. Често се случва в моите отбори да срещаме проблеми, но можем да ги разрешим, този тим може да го направи. Дали ще остана и след предстоящите два мача? Не мисля за това и не се притеснявам. През лятото създадохме сплотеност със собствениците и ръководството. Постигнахме споразумение, с което всички се съгласихме. Знаем, че стратегията ни е да развием млади играчи в един преходен период. Също така през май им беше ясно, че през последните ми шест сезона винаги съм печелил трофеи, а ние се целим именно в това“, заяви нидерландецът в интервю за Sky Sports в сряда.

?Ако загубиш своята вяра, губиш всичко. Трябва да продължим напред и да се придържаме към плана. От дълго време сме в преходен период в Манчестър Юнайтед. От момента, в който дойдох, беше ясно, че е необходима промяна. Трябваше да заменим някои по-възрастни играчи. Изборът ни беше да налагаме млади играчи, като е необходимо време, за да се усвоят посланията и стила на игра, както и да се въведе нова култура. Междувременно, трябва и да побеждаваш. Мисля, че през последните две години доказахме, че печелим. Доказал съм в кариерата ми, че винаги успявам да спечеля. Имам осем трофея през последните шест години“.

?Когато футболистите се представят зле, това означава, че не съм си свършил работата чудесно, защото те не играят така, както аз съм очаквал от тях. Ние сме заедно в тази ситуация и трябва задружно да се борим, за да излезем от нея. Видяхме, че в този колектив има добър дух. Въпреки всички пречки (б.а. – в мача с Тотнъм) играчите продължиха да се стараят. Виждаш духа в този състав и че хората в него искат да се борят един за друг. Също така се видя, че феновете бяха разочаровани, но продължиха да бъдат с нас и да ни подкрепят от началото до края. Ние сме заедно в това”.

Хубаво е, че Тен Хаг е оптимист, но статистиката показва, че той има само шест победи в последните 19 мача от Висшата лига през този и миналия сезон. Седемте точки в актива им сега са най-малкото, което са имали общо след шест мача след 2013/2014 и 2020/2021. Само през 2007/2008 (четири гола) Юнайтед отбеляза по-малко попадения в първите си шест мача във Висшата лига от петте, които има през този сезон, въпреки че в споменатата кампания завърши с титлата от Висшата лига и Шампионската лига.

По-тревожен е фактът, че Юнайтед загуби последователни мачове във Висшата лига, без да отбележи гол на ?Олд Трафорд“ за първи път от ноември 2021-а година (0:5 срещу Ливърпул и 0:2 срещу Манчестър Сити). Това бяха последните два домакински мача за Оле Гунар Солскяер начело на клуба. Сега Тен Хаг ще се надява да не повтори ?постижението“ на норвежеца и да спаси поста си, поне за още малко.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.