ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Магьосникът“ Ханзи Флик преобрази напълно Барселона

0
Барселона, Роберт Левандовски
Депортиво Алавес - Барселона, радостта на каталунците след втория гол на Роберт Левандовски (Снимка: БТА)

Барселона изглежда като прероден отбор и продължава със страхотната си форма. До момента отборът, воден от Ханс-Дитер Флик, има на сметката си осем победи и само една загуба в Ла Лига, а през уикенда записа победен убедителен успех с 3:0 като гост на Депортиво Алавес.

А в герой се превърна неостаряващият Роберт Левандовски, който блесна с хеттрик за 31 минути, което позволи на каталунците да имат спокойно второ полувреме. 36-годишният поляк откри резултата след седем минути и дори ранната контузия на Феран Торес, който трябваше да бъде заменен, не оказа влияние върху плана за мача на Ханзи Флик. Левандовски подпечата победата за ?Блаургана“ с още два гола след две контраатаки преди полувремето.

Барселона, Роберт Левандовски
Депортиво Алавес - Барселона, радостта на каталунците след втория гол на Роберт Левандовски (Снимка: БТА)

Преди почивката имаше отменени попадения и за двата отбора, като Ламин Ямал от Барса и Науел Теналия от баските бяха в положения на засада. Пет минути след почивката Тони Мартинес пропусна да върне един гол в полза на домакините, а Ансу Фати направи сериозни пропуски за Барселона. Нов гол на Сантиаго Моуриньо от Алавес пък беше отменен заради още една засада малко по-късно.

По този начин Барселона ще остане още около две седмици начело в таблицата на Ла Лига, като има четири точки преднина пред шампиона Реал Мадрид.

Роберт Левандовски все още е машина за голове

Нов сезон, същият стар Робърт Левандовски. Полският нападател беше звездата на ?Мендисорота“, стадион, на който Алавес не бе губил мач от март тази година.

36-годишният футболист вкара три гола за 31 минути, което е четвъртият най-бърз хеттрик в историята на Ла Лига. Той е и голмайстор №1 в Топ 5 първенствата в Европа с 12 попадения във всички турнири, изпреварвайки Ерлинг Халанд (11). И всичко това само в 11 двубоя до момента.

Пълното разнообразие от голове в арсенала му също беше на показ. Той откри резултата, след като съвсем леко докосна топката с глава, засичайки центриране от свободен удар на Рафиня. Бразилецът асистира и за втория гол на Лева, след като проби отляво и предостави топката ?на тепсия“ за поляка, който нямаше как да сбърка. Той оформи хеттрика си, след като беше изведен от Ерик Гарсия в наказателното поле и завърши с превъзходен удар с десния крак.

Левандовски сега е играч, който се фокусира върху това, което може да прави най-добре, а именно да нахлува в наказателното поле и да намира най-точната позиция, за да бележи голове. Гъвкавостта и химията, която са създали с Рафиня, Педри и Ламин Ямал, които са най-честите му асистенти, също са от голяма помощ.

Но в сезон, в който Левандовски започна със съмнения за това дали не е приключил за големия футбол, той доказа, че все още може да си върши работата, особено след като треньорът е направил около него настройката, която му пасва изключително добре.

Ханзи Флик преобрази играчите на Барселона

Страхотно е да видим как Ханзи Флик превръща играчи, чието бъдеще в клуба бе под огромна въпросителна, във футболисти от световна класа. Левандовски е един от най-ярките примери, като дори бившият наставник на каталунците се противопостави на идеята полякът да бъде продаден и да бъде взет по-млад нападател. Но най-прероденият играч определено е Рафиня.

Рафиня и Абдел Акбар
Депортиво Алавес - Барселона, Рафиня и Абдел Акбар (Снимка: БТА)

27-годишният бразилец имаше много нестабилни два сезона до това ято на ?Камп Ноу“. Сякаш мястото му на десния фланг не му отиваше, а след това се появи и Ламин Ямал. Сега той не просто бе превърнат в безмилостен ?номер 10“, а постига впечатляващи неща. Асистенциите за двата първи гола на Левандовски бяха именно негови, което означава, че Рафиня мече е допринесъл за десет попадения този сезон (шест гола и четири асистенции).

Друг футболист, който изглежда е намерил своята форма, Иниго Мартинес. Спортният директор на Барса – Деко, имаше сериозни съмнения за него, особено предвид броя на централните защитници в клуба. Флик се нуждаеше от две седмици предсезонна подготовка, за дасе застъпи за 33-годишния Мартинес, тъй като видя ценни предимства в неговото лидерство и опит. Вижда се, че централният защитник е станал истински лидер на отбраната на отбора.

Показателно е, че играчите на Алавес бяха хванати в общо 11 засади, като два техни гола бяха отменени именно по тази причина. Общо до момента през кампанията в 62 случая опонентите на каталунците са били в нередовни позиции, като са №1 в Европа по този показател. Единственото поражение на Барселона този сезон дойде, когато Мартинес получи почивка в Памплона, където Барса падна с 2:4 от Памплона миналия кръг.

Има и футболисти като Марк Касадо, на когото не беше даден нито един шанс миналия сезон, дори и с трудностите, които Барселона изпитваше на позиция на опорен халф. Но и той е безгрешен този сезон, или Ерик Гарсия, когото Флик премести на позиция ?№6“ и испанецът затвърди прогресът си с асистенцията за третия гол на Левандовски.

Кой трябва да пази за Барселона – Иняки Пеня или Войчех Шчесни?

Барселона посреща международната пауза определено в добро настроение, но има една позиция на терена, която ще поражда съмнения през следващите седмици – тази на вратаря.

Завърналият се от бърза пенсия Войчех Шчесни не попадна в групата за мача с Алавес, тъй като 34-годишният поляк все още се нуждае от повечко тренировки, за да си върне формата. В същото време Иняки Пеня записа четвърти пореден мач като титуляр след тежката контузия на Марк-Андре тер Стеген и се представи отново на ниво. Но се забелязват някои притеснителни знаци, че все още Барселона не чувства 100%-ова сигурност с него на вратата.

Пеня изглеждаше малко несигурен, когато трябваше да излиза и да пресича и боксира центриранията на играчите на Алавес, като в два случая не успя да го направи и ?увисна“. Той също можеше да направи повече, за да предотврати гола на Тони Мартинес в края на първата част, който все пак беше отменен заради засада.

Натоварената програма след паузата ще принуди Ханзи Флик да взима скоро решение по този въпрос. В края на седмицата Барселона ще приеме Севиля, след това ще се изправи срещу Байерн Мюнхен в Шампионската лига, а за край на тази тежка серия идва гостуването на ?Сантиаго Бернабеу“ за първото ?Ел Класико“ през сезона срещу Реал Мадрид.

Иняки Пеня
Депортиво Алавес - Барселона, вратарят на каталунците Иняки Пеня (Снимка: БТА)

Дали, обаче, Иняки Пеня може да си осигури тази сигурност и спокойствие на Барселона или дали самият той ще има необходимата увереност в най-големите мачове през сезона? В клуба имат своите съмнения. Мачът със Севиля със сигурност ще определи кой ще спечели титулярното място под рамката на вратата, поне в краткосрочен план. А това ще бъде поредното предизвикателство пред Флик.

Какво каза Ханзи Флик след победата над Алавес?

Германецът се подразни на едно сравнение на този отбор на Барселона с бившия му отбор Байерн Мюнхен. Както е известно, Флик пое временно баварците в средата на сезон 2019/2020 след уволнението на Нико Ковач и ги изведе до требъл, след като спечели Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига. След двугодишен период като селекционер на Германия, Флик пое Барселона в началото на сезона и трансформира отбора, който е отбелязал повече голове от всеки друг испански тим, но каза, че е твърде рано да го сравнява с неговия Байерн.

?Не, не, не ми харесва това сравнение. Този отбор е различен. Ситуацията е различна. В момента нещата изглеждат добре, щастлив съм, че съм треньор на този отбор, но знам, че нещата могат да се променят много бързо в футбол“, заяви Флик.

?Ние ценим това, което имаме, фантастично е да видим как нещата работят… Това, което прави този отбор, е невероятно, атмосферата в съблекалнята е страхотна. Не става дума само за победа и загуба. Ние анализираме мачовете, затова имаме много голяма група анализатори, искаме да покажем на играчите какво можем да подобрим за следващия мач“, добави той.

Флик похвали и Роберт Левандовски, който спечели требъл под негово ръководство в Байерн.

?Левандовски е същият играч, когото познавах в Мюнхен и е най-добрият в наказателното поле. Това, което прави, е фантастично, винаги е готов да вкара. Мисля, че трябва да похвалим всички в отбора, всички му помагат. Той е в добра форма и се радвам да го видя. Радвам се за трите точки и съм доволен от представянето на Левандовски. През първото полувреме не допуснахме никакви грешки, не позволихме на Алавес да играе своя стил. Това беше ключът към победата“, коментира треньорът на Барса.

Роберт Левандовски
Депортиво Алавес - Барселона, Роберт Левандовски (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.