ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски трябва да печели и грозно в предстоящите мачове на истината

0
Левски
Левски - Арда, "сините" празнуват победата със своите фенове (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Левски постигна трета поредна победа през септември, след като надделя с 2:1 над Арда на ?Герена“ в неделната вечер. В герой за ?сините“ се превърна венецуелският защитник Кристиан Маун, който донесе успеха с красиво дебютно попадение. Другият гол за победата бе дело на тарана Александър Колев от дузпа, а за гостите точен бе Станислав Иванов в края на първото полувреме.

Домакините не загубиха излишно време в разиграване на топката и още в 37-ата секунда успяха да я пратят във вратата на Арда, но голът на Джавад Ел Джемили бе отменен заради засада.

Джавад Ел Джемили
Левски - Арда, Джавад Е Джемили (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

По-активният старт на Левски все пак даде резултат в десетата минута, когато Пламен Крачунов фаулира в наказателното поле Мустафа Сангаре и Левски получи дузпа. С нейното изпълнение се нагърби Алекс Колев, който бе точен за 1:0 в 12-ата минута.

Александър Колев
Левски - Арда, Александър Колев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Арда успя да изравни при първата си по-опасна атака в 39-ата минута. Тогава Тонислав Йорданов успя да изведе Станислав Иванов зад гърба на отбраната на домакините и юношата на Левски наказа бившия си клуб. Той стреля, Матей Маркович отби, но топката спря точно пред вратата и притичващият Иванов я довкара за 1:1.

Левски започна да притиска съперника си след преминаването на 60-ата минута. Първо Келиан ван дер Каап стреля с глава право в ръцете на Анатолий Господинов, а малко след това и Мустафа Сангаре пропусна шанс за втори гол.

В 73-ата минута натискът на Левски все пак донесе резултат и ?сините“ поведоха с 2:1. След центриране от корнер Алекс Колев отклони с глава към Кристиан Макун, който със задна ножица вкара много красиво попадение. За национала на Венецуела това бе първи гол с екипа на столичани в едва третия му официален мач.

Кристиан Макун
Левски - Арда, Кристиан Макун (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Най-добрия си шанс за равенство гостите пропуснаха в четвъртата минута на продължението, когато Чинонсо Офор не успя да овладее добре едно центриране от фланга, но топката попадна у Станислав Иванов, който от чиста позиция я прати в аут.

По този начин Левски отново е на върха с 25 точки, колкото има и Лудогорец. За ?сините“ предстои гостуване на един от борещите си челото отбори Ботев Пловдив, преди паузата за национални отбори, а след нея е време за вечното дерби с ЦСКА.


Определено мачът с Арда беше труден мач за ?сините“, но най-важно в него бяха трите спечелени точки, защото и конкуренцията на върха все повече се засилва. Левски започна силно и ?захапа“ противника още в самото начало, като до 30-ата минута диктуваше събитията на терена, но по-стара ?изпипана“ традиция намали оборотите и даде инициативата на кърджалийци. През втората част отново имаше силни моменти за момчетата на Станислав Генчев, но накрая пак видяхме едни бледи 15-ина минути в синьо, в които можеше и да изпуснат успеха.

Левски, обаче, показа едно малко по-различно лице от това срещу Славия. ?Сините“ демонстрираха изключително желание за победа и това се видя от всяка една игрова ситуация и всяка борба за топката – от трима в защита до нападателите Александър Колев и Мустафа Сангаре, които не спряха да тичат до последната минута. Французинът дори беше заменен малко преди края поради вече липса на енергия. Толкова борба хвърлиха играчите на Левски срещу един корав отбор, с добър треньор, какъвто е определено Арда.

Марин Петков и Кристиан Макун
Левски - Арда, Марин Петков и Кристиан Маун (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Показателно е, че тимът на Александър Тунчев сложи край на дългата серия на Левски без допуснат гол на ?Георги Аспарухов“ в шампионатен мач. Кърджалийци станаха първият тим, който ?опъна“ мрежата на 26-кратните шампиони в дома им през тази година. За последно те бяха допуснали гол преди повече от 10 месеца – на 12 ноември 2023-а година, когато на ?Герена“ направиха 1:1 с Ботев Пловдив. След това те направиха серия от 10 двубоя без инкасирано попадение. В тях те стигнаха до 8 победи и 2 равенства при голова разлика 19:0.

За първи път през сезона пък сините имаха право да стрелят от бялата точка. В предишните мачове те не бяха получавали 11-метров наказателен удар, като срещу тях също не бе отсъждан такъв. В този случай Алекс Колев се разписа без проблеми.

Александър Колев, Левски
Левски - Арда, Александър Колев отбеляза първата дузпа за "сините" през сезона (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

За пореден път, обаче, наистина прави впечатление едно – когато Левски започва силно мачовете си и напада много, изведнъж следва един спад в играта им в края на двете полувремена. Но през първото полувреме ?сините“ показаха разнообразие в центъра на терена, като това беше и оптималния състав, който Генчев можеше да пусне в предни позиции. Хората, които се нагърбиха със създаването на положенията, бяха най-креативните играчи – Евертон Бала и Джавад Ел Джемили. Двамата успяха на два-три пъти да го направят, но това не беше достатъчно. А, когато и тяхната игра не върви, това започва да пречи на играта на целия отбор.

Евертон Бала
Левски - Арда, Евертон Бала (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Няма как и да не отбележим, че капитанът Вандерсон Цунами не е за ролята на Карлос Охене, защото бразилецът буквално на моменти се измъчва в средата на терена. Това не е изненада, защото Цунами не е халф, но трябва да запълва дупки в центъра и прави каквото може. Както е известно, на Охене му предстои операция, но в Левски искат да го запазят за колкото е възможно до-дълго в състава преди да легне под ножа в края на полусезона. На ?Герена“ сякаш ?пазят“ ганаеца за важните мачове, които предстоят, защото е много ценен за отбора както в защитен план при отнемането на топката, така и в офанзивен при подаванията.

Карлос Охене
Левски - Арда, Карлос Охене (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Споменахме, че мачовете на истината за Левски предстоят, защото програмата на ?сините“ не е никак лесна в следващите седмици. Спокойно можем да кажем, че всеки тим се бори на живот и смърт срещу столичния гранд, но сега наистина идват мачовете срещу директните съперници за първите места. Към момента основните фаворити за първата четворка изглежда са Лудогорец, Левски, Ботев Пловдив и Черно море.

И точно срещу два от тези тима Левски има директни двубои. Всичко започва тази събота на стадион ?Христо Ботев“ в Пловдив срещу Ботев, следва пауза за национални отбори, преди да дойде дербито с ЦСКА на Националния стадион ?Васил Левски“, заради което настаниха големи полемики в последните седмици. Има и едно домакинство на Берое, преди да дойде гостуването на ?Тича“ за сблъсък с Черно море. Така, следващите три от четири мача, са огромното предизвикателство за ?сините“. Важно е да отбележим, че някъде там трябва да се изиграе и първия мач от турнира за Купата на България, а там столичани извадиха ?късата клечка“ – гостуване на лидера във Втора лига Пирин Благоевград. Отново нелек съперник, който спокойно да си кажем, е от ранга на някои отбори от елита.

Станислав Генчев
Левски - Арда, Станислав Генчев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Срещу Арда Левски спечели грозно, но и това се брои за победа, а сега в следващите срещи Левски ще покаже наистина доколко са подплатени с истински възможности желанията и амбициите му за титла. Еуфорията сред феновете от добрите резултати до момента вдъхва допълните увереност на ?сините“, които ще се бият до последния момент за голямата цел. Но, дори да не стане шампион тази година, Левски трябва да постигне, най-малкото, другата основна задача – второто място и гарантирано място в Европа без баражи. И именно мачовете срещу Ботев, ЦСКА и Черно море ще покажат колко е способен Левски, но ?сините“ вече доказаха едно пред себе си и пред верните си привърженици – ще се борят и ще продължат да го правят с всичко, с което разполагат в арсенала си. А това е най-важното в момента.

Фенове на Левски
Левски - Арда, фенове на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.