ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец последователно се усъвършенства и се е устремил към целта

0
Спас Делев и Кайо Видал
Лудогорец - Арда, Спас Делев и Кайо Видал(Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Българският шампион Лудогорец постигна втори успех от началото на сезона след страхотна победа с 5:1 срещу Арда в мач от третия кръг на родната Първа лига.

?Орлите“ поведоха още в осмата минута, когато комбинираха двамата крайни защитници. Пробив на получилия рядък шанс за изява Дени Групер завърши с центриране по тревата, достигнало до притичалия на първа греда Сон. Испанецът изпрати топката в мрежата на Анатолий Господинов за 1:0, а в края на полувремето падна идентичен гол за Лудогорец. Групер отново центрира, този път по въздух, а Квадво Дуа засече топката за 2:0.

Дени Групер и Станислав Иванов
Лудогорец - Арда, Дени Групер и Станислав Иванов (Снимка: БТА)

Лудогорец стигна и до бърз гол на старта на второто полувреме. Само минута и половина след старта, когато Сон пусна извеждащ пас за Руан Круз и той вкара третия гол, въпреки че Господинов почти спря удара.

Спас Делев вкара за 4:0 в 57-ата минута след асистенция на Педро Нареси, а Сон отбеляза втория си гол в 73-ата минута. Арда пък стигна до единственото си попадение две минути преди края на мача, когато Феликс Ебоа Ебоа бе точен с глава.

Квадво Дуа
Лудогорец - Арда, Квадво Дуа (Снимка: БТА)

н актив от шест точки и заемат третото място, въпреки че имат отложен мач. Спартак Варна е втори с точка пред Лудогорец, след като ?соколите“ спечелиха с 3:0 срещу ЦСКА по-рано в събота. Лидер е Левски с девет точки. Сега за Лудогорец предстои първия мач срещу Карабах от третия предварителен кръг на Шампионската лига в Азербайджан във вторник.

Макар да излезе с леко променен състав (осем промени в стартовия състав) и с тежък мач по-рано през седмицата срещу Динамо Минск в Унгария, Лудогорец направи една отлична продукция и двубоят с Арда премина точно по вкуса им. Реално, ?орлите“ дори не играха на върха на възможностите си но пък показаха страхотна ефективност в атака, което е отличен атестат. Възпитаниците на Георги Дерменджиев контролираха темпото много спокойно, като лесно стигаха от едното до другото наказателно поле и създаваха своите шансове. А и индивидуалната класа на разградчани си пролича много ясно срещу кърджалийци. Не е за подценяване и дълбочината на състава, тъй като разградчани разполагат с опцията да ротират играчи на всяка една позиция, които да водят играта.

Сон
Лудогорец - Арда, Сон (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Ако през първото полувреме, Лудогорец беше почти перфектен, то след почивката видяхме, може би, най-добрата игра на отбора от началото на сезона. Това бе нещото, което липсваше на ?орлите“ в мачовете срещу Динамо Батуми и Динамо Минск, както и срещу ЦСКА в първия кръг – приятна игра, движение без топка, индивидуални действия и импровизация. Лудогорец разиграваше топката доста по-бързо, имаше модели в атака, които да покажат, че отборът продължава да се развива. Точно това липсваше на ?зелените“ в двубоите в Европа към момента, но въпреки това опонентите бяха елиминирани.

Педро Нареди, Сон, Руан Крус и Дерой Дуарте
Лудогорец - Арда, Педро Нареси, Сон, Руан Крус и Дерой Дуарте (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Лудогорец уверено и методично следва своята цел, за което загатна и старши треньорът Георги Дерменджиев след двубоя. Бавно, но постепенно това изтощение, което си личеше в отбора, вече започва да избледнява. Играчите са в добра физическа форма и изпълняват тренировъчните инструкции, но, може би, играта все още не е на необходимото ниво. Срещу досегашните съперници, включително и срещу новия ЦСКА, отборът на Дерменджиев трябваше да демонстрира повече, изключваме Арда. Дори и обективните фенове очакваха по-атрактивен футбол.

От началото на сезона в Европа с появи и друг проблем – ?синдром на гостуването“. След последното влизане в групите на Шампионската лига през сезон 2016/2017, ?орлите“ загубиха от далеч по-слаби съперници като Жалгирис, Шамрок Роувърс, Балкани, Динамо Батуми и вече Динамо Минск. Равенства бяха направени с тимове като Валур, Жрински Мостар, Судува. Някъде там трябва да сложим и тежката загуба с 1:7 от Нордселанд миналия сезон.

Спас Делев и Джалал Хюсеинов
Лудогорец - Арда, Спас Делев и Джалал Хюсеинов (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Всичко това ясно показва, че проблемът на футболистите на Лудогорец е в главата. Защото всички гореизброени съперници бяха елиминирани. А същевременно в Разград бяха постигнати велики победи в този период – над Рома, Фенербахче, Андерлехт, беше отстранен Олимпиакос.

Сега за отбора на Георги Дерменджиев му предстоят две срещи с Карабах, като първата е в Азербайджан. И тя може да се окаже решителна за елиминацията в този дуел. Както и Дерменджиев сподели, отборът трябва да има равномерно представяне, а не когато поведе с 2:0 да мисли, че е спечелил двата мача. Това все пак са шампиони на държавите си, не са елементарни отбори. Те си имат стилове на игра, към които ?орлите“ трябва да може да противопоставят успешно. Лудогорец играе мачове през три дни и вече навлиза в такава фаза, че отборът може само да се подобрява още повече.

Диниш Алмейда и Сон
Лудогорец - Арда, Диниш Алмейда и Сон (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Ако Лудогорец успее да елиминира Карабах, то в плейофите на Шампионската лига няма да бъде по-лесно, защото там ще се изправи срещу някой измежду Динамо Загреб, Цървена Звезда, Йънг Бойс, победителят от ПАОК Солун на Кирил Десподов или Малмьо и победителят от Ференцварош – Мидтиланд. Макар че основната цел винаги е била групите на ШЛ, то ?орлите“ постигнаха нещо нечувано за родния футбол с отстраняването на Динамо Минск. По този начин те си осигуриха девето поредно участие в групова фаза на европейски турнир, защото при отпадане от Карабах, а след това и в плейофите на Лига Европа, то 13-кратните шампиони ще играят в основната фаза на Лига на конференциите.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.