ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Новият облик на Левски вече си личи, но работата не е приключила

0
Левски
Левски (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Левски се насочва към финалните акорди на своята лятна подготовка. В събота ?сините“ ще изиграят последната си контрола срещу израелския Макаби Нетаня на ?Герена“, преди да започне с официалните двубои от новия сезон. В първия кръг на Първа лига 26-кратните шампиони имат столично дерби с Локомотив София на стадиона в квартал ?Надежда“.

Досега ?сините“ изиграха четири приятелски срещи, в които не допуснаха поражение, но показаха сериозни проблеми в нападение в последните две контроли. ?Сините“ пропиляха доста голови положения и направиха две поредни нулеви равенства срещу тимове от елита в лицето на вицешампиона Черно море в Правец и с Арда на ?Герена“. Ако има нещо, което безспорно е добре в изиграните вече двубои, е представянето в защита. Макар че отборът се раздели с основния си бранител Хосе Кордоба и още му търси заместник (б.а. – това остава приоритет до края на селекцията), Левски все още не е допуснал нито един гол във вратата си. Това говори добре за отбраната, а и за вратарите, които в някои моменти също трябваше да се намесят. Пламен Андреев отрази опасен удар срещу Спартак Плевен, а новото момче Матей Маркович също имаше спасявания при дебюта си срещу Черно море.

Пламен Андреев
Левски, Пламен Андреев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Така равносметката дотук показва 4 изиграни мача с 2 победи и 2 ремита, при голова разлика 7:0, а не е маловажно да отбележим, че през новия век ?сините“ не са имали лятна подготвка без допуснат гол във вратата си. Най-безапелационни столичани бяха през лятото преди спечелването на последната си засега титла през сезон 2008/2009. През юли и началото на август на 2008-а година, с треньор Велислав Вуцов, те изиграха 10 проверки, в които записаха 7 победи и 3 ремита, при внушителната голова разлика 29:5. И тогава, както и сега първият мач бе в Правец срещу плевенския Спартак. Генералната репетиция пък бе срещу много авторитетен съперник – Вердер Бремен на ?Герена“, а двубоят завърши при нулево равенство.

Левски имаше досега два големи шанса да завърши без допуснат гол по време на лятната подготовка, но така и не успя да го направи. През 2020-а заради пандемията и кратката пауза между сезон 2019/2020 и 2020/2021 контролата бе само една и срещу скромен отбор – Витоша Бистрица. Но въпреки това получи гол и спечели с 2:1. Малко бе времето за подготовка и през 2009-а година, когато контролите бяха само две, а Левски направи 1:1 с Черно море, както и със сръбския Севойно.

Асен Митков
Левски, Асен Митков (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Вече казахме, че ?сухите“ мрежи са отлично постижение за вратарите Пламен Андреев, Матей Маркович и Иван Андонов, но това по никакъв начин не трябва да успокоява треньорския щаб, защото и срещу Арда се видяха ?дупки“ в дефанзивния вал, които могат да струват скъпо на тима, когато започнат официалните мачове. Да, сините стоят стабилно, всеки играч знае задачите си и ги изпълнява, но има моменти, когато отбраната бива пробивана. Срещу Арда това не се случи много, като в най-сериозната Кристиан Димитров с решителен шпагат предотврати попадение във вратата на Матей Маркович. Но това са положения, които биха били реализирани от някой по-силен противник. Един от основните проблеми, който си остава към момента, са празните пространства, които ?сините“ оставят при контраатака на противника.

Една от опасностите пък дойде след статично положение и лоша подредба на играчите на Левски. Любопитното е, че именно тези ситуации бяха отработени много добре от Станислав Генчев в Крумовград, но засега младият специалист все още не може да ги пренесе на ?Герена“, с което тимът му да стане по-опасен.

Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Какво още трябва да направи треньорския щаб на ?сините“? На пръв поглед изглежда задачите са свързани с построяване на здрава защита и повишаване на качеството при статичните положения. Сега, за да запишат първа подготовка без допуснат гол, играчите на Станислав Генчев ще трябва да запазят ?суха“ мрежа и последната си проверка за лятото срещу израелския Макаби Нетаня.

Иначе, наставникът на Левски – Станислав Генчев, вече обяви, че на някои от футболистите ще им се наложи да опознаят и играта на други постове, освен на титулярните си. Защото по време на сезона може да се наложи да ротира играчите. Треньорът залагаше в мачовете на Крумовград на схема 3-5-2 и това си проличава вече и в Левски.

Алдаир
Левски, Алдаир (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Пример бе в първата контрола със Спартак Плевен, където триото в отбрана през първата част бе оформено от капитана Вандерсон Цунами, Кристиан Димитров и Дейвид Михалев, като в официалните мачове титуляр ще бъде Келиан Ван дер Каап, ако ?сините“. Новите попълнения Алдаир и Майкон, които идват като крайни защитници, изиграха по едно полувреме като външни халфове. А португалецът Алдаир определено се понрави с активната си игра по десния фланг. Преди почивката юношата Кристиян Йовов, излезе на позицията ляв халф-бек. Тандемът в атака през първото полувреме беше между Преслав Бачев и Евертон Бала, докато през второто отборът имаше доста по-експериментален вид – Фабио Лима и Асими Фадига.

Келиан ван дер Каап
Левски, Келиан ван дер Каап (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Две седмици по-късно, срещу Арда, ситуацията беше следната – тройката в отбрана бе Цунами, Димитров и именно Ван дер Каап. Отново Майкон бе по левия фланг, докато от другата страна оперираше Патрик-Габриел Галчев. В центъра бяха Асен Митков, завърналият се от наема си в Примаверата на Емполи Антоан Стоянов и Марин Петков в по-свободна роля малко по-напред. Атаката бе водена от Александър Колев, който изпусна доста положения, и Лима. Както срещу Спартак, през втората част ?сините“ отново бяха по-експериментални и Генчев заложи на доста от младите момчета в състава.

Левски
Левски (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Трябва да си признаем, че Левски започва да изгражда своя стил. Топката се движи по-точно и по-бързо, не се подава безцелно по широчината на терена, а директно в предни позиции, с което се изострят атаките. Вижда се, че ?сините“ залагат както на нападения по фланговете, така и през центъра, които носят още повече опасност пред вратата на противника. Чисто игровите детайли сега, спрямо миналия сезон, започват да си проличават. 26-кратните шампиони са наистина остри, директни и някак имат повече идея в играта си, отколкото при Николай Костов. Тимът изглежда по-компактен, липсват безцелните центрирания.

Марин Петков
Левски, Марин Петков (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Генчев и щабът му са свършили много добра работа за краткото време, с което разполагаха, но имат още малко работа до началото на официалните мачове и трябва да затвърдят положителните неща, но в същото време трябва да се изчистят и неточностите, като лекотата, с която се изпускат положения. За това могат да помогнат и последните две нови попълнения, които акостираха на ?Герена“ през седмицата – полузащитникът Клемент Иккена и физически мощният нападател Мустафа Сангаре, с чиито качества ще се запознаем, най-вероятно, в генералната репетиция срещу Макаби Нетаня.

Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.