ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Контузиите спъват Ботев Пловдив към поне сребро

0
Ботев Пловдив
(Снимка: Facebook/BotevPlovdiv)

От началото на сезона Ботев Пловдив е вероятно най-приятно играещият отбор. Не и без огромната заслуга на старши треньора Душан Керкез. ?Жълто-черните“ направиха добра кампания в Европа, а в първенството за момента също се представят изключително солидно. Доказа го и победата с 1:0 над Левски, считан от мнозина и най-вече треньора си Станислав Генчев, за единствен претендент за челните едно-две места. Казваме едно-две места, защото знае картинката в България – от 13 години тя е абсолютно идентична, с цената на всичко.

Засега Ботев Пд печели мачовете си рационално, умно, дори лъжливо – с по 1:0. ?Канарчетата“ демонстрират огромна зрялост и заслужено са на трета позиция в класирането. А можеше и да е поне втора при едни други обстоятелства…Контузиите са големият бич за пловдивчани от няколко месеца насам. Почти всеки важен или новопривлечен футболист мина поне през една или няколко травми. Дори и продадените като Уме Емануел страдаха от време на време от контузии, но мащабът не бе сериозен както от лятото насам. Редица играчи на Ботев ?се сдобиха“ с травми, а някои и задълго. Което може да се окаже воденичен камък.

Травмата на Георги Николов

Голмайсторът на младежкия национален отбор бе привлечен преди около 10 месеца. Таранът дойде във формата на живота си и изглеждаше, че просто ще я пренесе на ?Колежа“. В първите си и засега единствени срещи с жълто-черната фланелка, Николов отбеляза няколко попадения. Четири гола в осем мача, за да бъдем конкретни и коректни. Последва най-неприятната травма. Скъсани кръстни връзки на коляното. От месец април насам Николов не е в състава на Керкез, но все пак се окичи с медал от Купата на България. В отсъствието му няколко футболисти се редуваха на върха на атаката, а дори на няколко пъти бяха привличани и негови заместници. Никаква сполука и по това направление, но за това – след малко. Добрата новина е, че Николов отскоро тренира с топка и може би от януари ще започне да се готви на пълни обороти със съотборниците си за втория дял от шампионата.

Георги Николов
Георги Николов (Фейсбук, Ботев Пловдив)

Травмата на Антъни Уджа

Трансферът на лятото за ?канарчетата“ не сполучи, както отбелязахме и по-нагоре. И не във футболен план, а в здравословен. Уджа е играч, доказал се и в германската Бундеслига, който в първите си седмици на ?Христо Ботев“ просто затвърди, че е класа. За жалост на Уджа, треньорското ръководство и всички с ?жълто-черни“ сърца, нападателят претърпя контузия, идентична на тази на Николов…с който в даден момент трябваше да се конкурира. Контузията обрече Керкез да разчита на колебливия Мартин Секулич за върха на атаката си. Хърватинът обаче си намери отбор зад граница, а и пловдивчани решиха да изпробват друго. Вини Трибуле бе привлечен на пожар, а около него постепенно се адаптира Алекса Мараш. Засега двамата изглеждат нелоши опции за върха на нападението, но никой не доближава класата на Уджа. Никой дори и не напомня на неговото присъствие, което не е изключено да се превърне в окончателно отсъствие. В последните дни вестите около 33-годишния нападател не са обнадеждаващи и се заговори за преждевременен край на кариерата му. Обсъжда се дори помощник-треньорски пост.

Антъни Уджа
Антъни Уджа (Снимка: БТА)

Травмата на Антонио Перера

За капак в лагера на Ботев Пд направиха хеттрик от скъсани кръстни връзки на коляното. След знаменателната победа над Левски, полузащитникът на тима Антонио Перера се оказа, че е чул една от най-тежките диагнози във футбола. Испанският полузащитник ще е готов за игра едва в началото на следващото лято. В оптимистичния вариант – последните мачове от сезон 2024/25. Липсата на Перера отваря поредната дупка в състава на Керкез. Специалистът намери заместника на Николов. Намери и заместника на Уджа. Сега му предстои още една празнина за запълване, за която може би бе намигнато точно в мача с Левски. На скамейката за Ботев бе латвийският халф Матиус Ремейкис, чиято позиция съвпада напълно с тази на Перера. Дали появата на Ремейкис на пейката точно в мача, в който се контузи Перера е случайна и диаболична игра на съдбата, предстои да разберем.

Антонио Перера и Александър Цветков
Ботев Пловдив - Спартак Варна, Антонио Перера и Александър Цветков (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.