ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво следва за Ерик тен Хаг и Манчестър Юнайтед?

0
Манчестър Юнайтед
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, футболистите на "червените дяволи" преди двубоя (Снимка: БТА)

Манчестър Юнайтед не успя да победи в пети пореден мач и завърши при нулево реми като гост на Астън Вила в среща от седмия кръг на английската Висша лига. Мениджърът на ?червените дяволи“ Ерик тен Хаг продължава да бъде застрашен от уволнение след слабото начало на сезона за водения от него отбор.


Най-добрият шанс за гол за някой от двата отбора дойде в 68-ата минута, когато шут от дистанция на Бруно Фернандеш от гостите се отби в гредата. Антъни не беше точен при добавката.

В добавеното време на срещата пък бирмингамци пропуснаха отличен шанс да откраднат победата, когато удар от близка дистанция на Джейдън Филоджийни-Бидейс беше блокиран пред голллинията от Диого Далот.

20-кратните шампиони на Англия са на 14-то място в класирането с актив от само осем точки. Астън Вила е на петата позиция във Висшата лига с 14 пункта.

На двубоя присъстваха един от собствениците на Ман Юнайтед Джим Ратклиф, изпълнителният директор на клуба Омар Берада, спортният директор Дан Ашуърт, техническият директор Джейсън Уилкокс, както и легендарният им менидър сър Алекс Фъргюсън.

Какъв беше игровият план на Манчестър Юнайтед?

Необичайно е мениджър от Висшата лига да бъде изправян пред въпроси относно стила на футбола, който се опитва да практикува, след като води отбора вече повече от два сезона.

През първото полувреме на ?Вила Парк“ Ерик тен Хаг се опита да даде някои отговори. Мениджърът на Юнайтед ?хвърли заровете“ и извади смел стартов състав с Джони Еванс и Хари Магуайър като двойка централни защитници. Този състав имаше доста прилика с отбора, който победи Вила с 3:2 на Боксинг Дей миналата година, но след като мачът в неделя започна, стана ясно, че Тен Хаг е променил малко нещата.

Ерик тен Хаг, Хари Магуайър и Диого Далот
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Ерик тен Хаг, Хари Магуайър и Диого Далот (Снимка: БТА)

Диого Далот прекара голяма част от първото полувреме, играейки високо по терена като ляв халф-бек, вместо да влиза навътре като импровизиран полузащитник, за да помага с изграждането на играта, както правеше през последните седмици. Това имаше положителен ефект върху Маркъс Рашфорд, който бе пред португалеца, като двамата се опитваха да пробият високата отбранителна линия на Вила.

Юнайтед имаше своите успешни периоди на притежание на топката през първото полувреме, опитвайки се да намира по-дълбоките зони, докато търсеше оптимален ъгъл за стартиране на директна атака чрез бързите си трима атакуващи играчи. Но, разбира се, винаги има и някакъв проблем. В този случай неуспешните пасове на капитана Бруно Фернандеш, съчетано с едно неефективния и изолиран от играта Расмус Хойлунд, попречиха на този план да дадат искания резултат.

Кристиан Ериксен и Бруно Фернандеш
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Кристиан Ериксен и Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

36-годишният Джони Еванс играч на мача?

Тен Хаг твърди, че изборът му да заложи на Хари Магуайър и Джони Еванс се свежда единствено до ?ротация“, но той обикновено не е човек, който обича да прави сериозни промени в сърцето на защитата си, особено за мач като този.

Очакваше се Лисандро Мартинес и Матайс де Лихт да бъдат отново титуляри, макар да има тежка вечер срещу Порто през седмицата в Лига Европа. Но, може би, наистина Магуайър и Еванс бяха по-подходящи за консервативния подход, който Юнайтед възприе така или иначе: седяха в нисък блок, натоварени да изпълняват основните задължени на един защитник на границата на собственото си наказателно поле. И двамата се представиха добре, особено Еванс, който дори бе обявен за Играч на мача и се отличи с няколко борби през първото полувреме.

И интересното е, че когато Магуайър излезе контузен, Де Лихт влезе в игра. Както може да се очаква от един десен централен защитник, който заменя друг. Но по-малко очаквано беше включването на Виктор Линделоф, който замени Нусаир Мазрауи на десния бек, вместо Далот да смени фланговете и Мартинес да бъде включен като ляв бек. Това беше интересно, като се има предвид как Тен Хаг разчиташе именно на аржентинеца през миналия сезон да покрива тази позиция.

Това беше рядък пример за Тен Хаг, който пренебрегва вероятно своя най-доверен играч в момент на нужда и, може би, най-ясният знак досега, че мениджърът на Юнайтед знае, че трябва да мисли по различен начин, за да спаси работата си.

Маркъс Рашфорд, Джони Еванс и Хари Магуайър
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Маркъс Рашфорд, Джони Еванс и Хари Магуайър (Снимка: БТА)

Но фактът, че 36-годишният Джони Еванс бе избран за №1 в мача е показателно, че нещата при ?червените дяволи“ не вървят добре. Това призна дори бившия нападател на Юнайтед и капитан на българския национален отбор Димитър Бербатов, който бе специален гост в студиото на Sky Sports за мача.

?Останалите трябва да се засрамят от това. Похвали за Еванс, който е на 36 години. Младите трябва да се учат от него“, каза Бербатов след двубоя.

Какво се случи с Маркъс Рашфорд?

Играчите и треньорският екип на Юнайтед изглеждаха разочаровани от съдийството на рефера Роб Джоунс към края на първото полувреме, когато цели трима играчи на отбора получиха жълти картони, докато, според тях, футболистите на Вила са се разминали да получат официални предупреждения за подобни нарушения.

Но Рашфорд може да се смята за голям късметлия, че през второто полувреме не беше изгонен. В 59-ата минута той преследваше Мати Кеш близо до аутлинията, преди да направи фал, за да спре контраатака. Това беше сигурен жълт картон, но след това, три минути по-късно, той цинично спъна Леон Бейли на границата на наказателното поле на Юнайтед.

Играчите и феновете на Вила бяха възмутени, че англичанинът не получи втори жълт картон. Беше необходима намесата на Бруно Фернандеш, който разговаряше със съдията, и на Тен Хаг, който дръпна Рашфорд от четвъртия съдия, за да го задържи на терена.

Не че щеше да остане за дълго. Тен Хаг почувства, че няма друг избор, освен да замени Рашфорд малко след това. В контекста на двата поредни червени картона на Фернандеш през изминалата седмица, това не беше най-умната постъпка на Рашфорд и означаваше, че Юнайтед остава без най-опасния си играч в мача за последния половин час.

Какво означава този резултат за Манчестър Юнайтед?

Равенството 3:3 на Юнайтед с Порто в Лига Европа през седмицата беше истинско забавление за неутралните фенове на футбола, но и не за тези на ?червените дяволи“. Леко подобреното представяне в неделя вероятно е отегчило всеки, който е гледал мача.

Отборът на Тен Хаг вече няма гол в три от последните си четири мача във Висшата лига след този с Вила. Освен ударът на Маркъс Рашфорд, който беше спасен през първото полувреме, и гредата на Бруно Фернадеш от свободен удар след почивката, те рядко заплашваха вратата на Емилиано Мартинес.

Мати Кеш и Маркъс Рашфорд
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Мати Кеш и Маркъс Рашфрод (Снимка: БТА)

Но, като цяло, и Рашфорд, и Алехандро Гарначо, и Расмус Хойлунд не можеха да имат топката на добри позиции в последната третина и без кой да има да направи последния пак, означаваше, че играчите на Юнайтед са напълно безидейни.

Включването на Джошуа Зиркзее и Антони в 64-ата минута не промени почти нищо в атака. Обаче, Юнайтед намали броя на грубите грешки, които бяха причината за последните загуби на отбора, но в същото време изглеждаше така сякаш нямат достатъчно умения, за да спечелят мача. Показателно е, че ?червените дяволи“ имат едва пет отбелязани гола във Висшата лига след седем мача. Това изобщо не е достатъчно за отбор с тяхната амбиция.

Спечелената точка може да се чувства дори като три на фона на последните резултати, но Юнайтед остава в долната половина на таблицата, като правят един от най-слабите си стартове на сезона във Висшата лига в цялата си история след седем мача. Ръководството на отбора изгледа двубоя на живо от ?Вила Парк“, а във вторник ще се проведе среща между сър Джим Ратклиф, сър Дейв Брейлсфорд, Омар Берада, Дан Ашуърт, Джейсън Уилкокс и Джоел Глейзър.

Ако Юнайтед иска да има успех през сезона, всички страни ще трябва да намерят по-добри решения за безброй дългогодишни проблеми.

Какво каза Ерик тен Хаг след двубоя?

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг заяви, че всички в клуба са ?на една и съща страница“ и ?проектът е дългосроче“. Запитан дали още сега ще говори с членовете на клубното ръководство, нидерландецът каза пред Sky Sports.

?Ние винаги говорим, говорим всяка седмица. Всички сме заедно, на една страница. Знаем за какво работим, това е дългосрочен проект и трябва да продължим да се подобряваме. Доказахме в две много трудни гостувания, че имаме отбор. Показваме сплотеност, дух и вяра“, заяви Тен Хаг.

Ерик тен Хаг
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.