ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тайната на възхода на Ливърпул и може ли да остане на върха във Висшата лига?

0
Мохамед Салах и Доминик Собослай
Ливърпул - Брентфорд, Мохамед Салах и Доминик Собослай (Снимка: БТА)

Стартът на сезона бе почти перфектен за Ливърпул под ръководството на новия си треньор Арне Слот. Седем победи от осем мача във всички турнири, 20 отбелязани и само четири допуснати попадения дават повод на феновете на ?червените“ да мечтаят за нещо голямо, но не трябва да забравяме, че сме все още само в началото на новата ера.

Все пак, сцените на стадион ?Молиню“ в събота вечер говори много. След трудната победа с 2:1 над Уулвърхемптън Уондърърс, феновете на Ливърпул избухнаха с една от любимите си песни: ?Ливърпул, Ливърпул, на върха в Лигата“.

Докато Манчестър Сити и Арсенал продължават борбата помежду си, мърсисайдци тихо се изкачват в класирането на Висшата лига, упорито натискайки напред като един страхотния отбор, който са. Под новото ръководство ?червените“ вече достигнаха върха на таблицата, оставяйки привържениците да се чудят: какво наистина означава да си на върха след шест мача в първенството? Но, по-важното е, може ли Ливърпул да запази тази инерция?

Мохамед Салах
Уулвърхемптън Уондърърс - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Лидер в началото – какво ни казва историята?

Да бъдеш първи във Висшата лига в началото на сезона може да бъде както обещаващо, така и измамно. Близкото минало показва, че това не винаги е най-силният показател за бъдещ успех. Да, Манчестър Сити беше на върха след шест мача през миналия сезон и в крайна сметка спечели титлата. По подобен начин през 2019/2020, когато Ливърпул спечели първата си титла от 30 години насам, ?червените“ бяха на върха от втория кръг и никога не погледнаха назад.

Въпреки това, само четири пъти през последните десет сезона лидерът в Лигата след шест мача е печелил титлата. Сред тях са Сити през 2017/2018 и Челси през 2014/2015. Настоящото класиране предлага надежда, но далеч не е гаранция.

Още едно доказателство колко подвеждащи могат да бъдат ранните позиции можем да дадем с градския съперник на Ливърпул – Евертън. През 2020-а година, под ръководството на Карло Анчелоти, ?карамелите“ бяха първи след шест мача, но само, за да паднат надолу и да завършат в средата на таблицата. Въпреки че отборът на Ливърпул изглежда много по-добър от съседите си от Мърсисайд, особено с предстоящите по-трудни мачове, твърде рано е да се прогнозира неговата издръжливост, особено, когато се бори на цели четири фронта.

Арне Слот
Ливърпул - Борнемут, Арне Слот (Снимка: БТА)

Тайната на възхода на Ливърпул

Въпреки малкия размер на извадката, Ливърпул показа обещаващи знаци този сезон. Отборът постигна баланс в ключови области, като се започне от защитата. Капитанът Върджил ван Дайк, командващ своите съотборници, както винаги, намери отличен партньор в лицето на Ибрахима Конате. Въпреки грешката на французина при изравнителния гол срещу Уулвърхемптън, той показа, че се връща към най-добрата си форма, укрепвайки защитната линия на Ливърпул.

Ибрахима Конате
Уулвърхемптън Уондърърс - Ливърпул, Ибрахима Конате (Снимка: БТА)

В полузащитата Райън Гравенберх се очертава като ключов играч. Представянето му срещу ?вълците“ беше особено впечатляващо, където той спечели всичките си осем единоборства и направи най-много шпагати, заедно с 19 паса във финалната третина. Тази комбинация от умения и смелост помогна на нидерландеца да направибуквално ролята на дефанзивен халф своя, позволявайки на Алексис Мак Алистър да играе по-освободено.

Статистиката подкрепя отличната форма на Гравенберх: неговата точност на подавания от 89% го нарежда сред най-добрите играчи в дивизията. След мача с Уулвс той каза пред Sky Sports, че завръщането му сред титулярите през този сезон му е върнало увереността, която е жизненоважен компонент за цялостното му представяне.

Райън Гравенберх
Ливърпул - Брентфорд, Райън Гравенберх (Снимка: БТА)

Междувременно, новият треньор Арне Слот показа, че предпочита да работи със сплотена група от играчи. Осем от тях, включително Гравенберх, започнаха от първата минута във всеки мач този сезон. Доверието на Слот в тази основна група се отплаща, въпреки че той ще има нужда от късмет да няма контузии, за да запази тази тенденция. С играчи като Луис Диас и Дарвин Нунес, които допринасят за броя на головете, Ливърпул отново изглежда като добре смазана и печеливша машина.

Но колко дълго може да продължи всичко това? Истинското изпитание ще идва в следващите месеци. Октомври до декември ще донесат поредица от трудни мачове не само във Висшата лига, но и в Шампионската лига. Сблъсъците срещу Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Астън Вила вече се виждат на хоризонта и ще ни предооставят по-ясна картина за истинските възможности на Ливърпул.

Диого Жота
Ливърпул - Нотингам Форест, Диого Жота (Снимка: БТА)

Може ли Ливърпул да задържи това ниво?

Слот остава спокоен в медийните си изяви до момента, отказвайки да се подведе от настоящата позиция на Ливърпул. Той бърза да напомни на феновете, че ?червените“ все още не са се изправяли срещу много от най-добрите осем отбора от миналия сезон.

След страхотната победа с 3:0 над Манчестър Юнайтед на ?Олд Трафорд“, Слот предпазливо похвали своя отбор, но се въздържа да прави смели изявления.

?По-скоро след 19 мача започваш да усещаш къде си наистина. Все още трябва да го докажем, когато срещнем отбори като Арсенал, Нюкасъл, Челси и Астън Вила, за да видим дали можем да останем там (б.а. – на върха)“, каза Слот след победата над Уулвърхемптън в неделя.

Арне Слот
Ливърпул - Уест Хем Юнайтед, Арне Слот (Снимка: БТА)

Ветерани като Върджил ван Дайк и Андрю Робъртсън също продължават думите на Слот за т.нар. предпазлив оптимизъм. Ван Дайк, винаги спокойният лидер, знае, че определящите за сезона моменти идват през декември.

?Декември е ключов месец. Отбори, които се справят добре и без контузии, имат добри шансове да бъдат успешни“, бяха думите на капитана.

Върджил ван Дайк
Ливърпул - Борнемут, Върджил ван Дайк (Снимка: БТА)

Робъртсън изрази подобно мнение. На въпрос колко отбора участват в надпреварата за титлата, той отговори:

?Кой знае? Предстоят твърде много мачове. До Коледа ще разберете кой е в битката и на каква са. Просто трябва да играем мач за мач“.

Андрю Робъртсън
Андрю Робъртсън (Снимка: БТА)

Това са опитни играчи, които разбират изискванията на надпреварата за титлата във Висшата лига. В края на краищата, Ливърпул е бил в тази позиция и преди, оглавявайки таблицата на този етап в три от последните пет сезона, но само един път успя да спечели титлата.

Какво трябва да се промени, за да успее наистина Ливърпул?

Ако Ливърпул иска да издържи в битката за титлата този сезон, ще трябва да избегне капаните, които подкопаха миналогодишната кампания. Контузиите на ключови играчи бяха сериозна пречка, но по-големият проблем беше неспособността им да си тези футболисти да възвърнат формата си бързо след завръщането си.

Слот, който работи в тясно сътрудничество с медицинския екип на Ливърпул, ще бъде решен да предотврати повторение на тази ситуация. Здравето на играчи като Мохамед Салах, Трент Александър-Арнолд и Диого Жота и добрата им форма ще бъде от решаващо значение. По-специално Салах вече показа огромна отдаденост, играейки в защита толкова енергично, колкото и в атака. Както Ван Дайк посочи след мача с Уулвс:

?Вижте последните 10 минути. Не знам колко пъти Мо беше в наказателното ни поле, изчствайки топките и това е нещото, което всички трябва да правят (б.а. – да играят заедно, като отбор)“.

Мохамед Салах
Ипсуич Таун - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Този сезон, обаче, се усеща нещо различно. Докато миналата година Ливърпул беше отбор, който минаваше в преходен период с доста смяна на играчи, през настоящата кампания тимът излежда освежен и готов да се бори за всяка точка. Както Робъртсън отбеляза:

?Треньорите се справят наистина добре в това да ни подготвят за всеки един мач, като се уверяват, че сме възможно най-свежи“.

В лицето на Слот Ливърпул има мениджър, който бързо се адаптира към изискванията на Висшата лига, съчетавайки тактическа проницателност със спокойно поведение. Тази комбинация, заедно с дълбочината и качеството на състава, дава на мърсисайдци всички шансове да останат на върха. Въпреки това, предстоящите предизвикателства срещу основните претенденти за титлата в крайна сметка ще определят съдбата им.

Докато сезонът навлиза в същинската си фаза, ?червените“ ще трябва да продължат да се развиват. Но, засега, феновете на Ливърпул имат всички основания да бъдат предпазливи оптимисти относно шансовете на любимците им да вдигнат отново трофея от Висшата лига.

Арне Слот
Ливърпул - Брентфорд, Арне Слот (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.