ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Христо Янев напипа състава на Ботев Враца

0
Ботев Враца
Снимка: БТА

Макар че при второто си завръщане в Ботев Враца Христо Янев е водил отбора едва в три мача, постепенно започва да се вижда неговия треньорски почерк.

Ако не броим срещата с Лудогорец в Разград, тъй като едва ли някой е очаквал врачани да вземат нещо от тоталния хегемон по нашите терени, който има само победи и едно равенство в досегашните си двубои, може да се твърди, че в другите два мача се видяха доста позитиви в представянето на Ботев.

Христо Янев
Христо Янев Снимка: (БТА)

Срещу хита в тази кампания Спартак у дома и Хебър на неутралния терен в Пловдив Ботев записа две равенства от по 1:1, но по-важното е, че се вижда подобрение в огранизацията на играта и поведението на футболистите, дори и да е минимално на този етап.

В тези две срещи Ботев не бе надигран, въпреки че премина в трудни периоди, когато изоставаше в резултата, но най-хубавото е, че врачани създаоха положения и срещу двата противник, а специално срещу варненци показаха силен характер и вярваха, че могат да изравнят, както и се получи.

Очевидно е, че основните цели на Янев ще бъдат две.

Първата е по най-бързия начин ботевци да напуснат земетръсната зона, за да не треперят и този сезон до края за оцеляването си, а това може да стане, ако започнат да вкарват повече голове, тъй като до този момент те имат втората най-слаба атака в групата на майсторите с тази на ЦСКА.

Що се отнася до втората, за нея ще се изисква време, тъй като Христо със сигурност ще иска да промени манталитета на своите подопечни и те да имат самочувствието и увереността, че разполагат със сили, качества и възможности да се борят за победа и точки във всеки мач, независимо кой е техен съперник и на кой терен играят.

Иначе това, което прави впечатление досега, е, че наставникът залага на две тактически схеми – 4-2-3-1 и 4-3-3, въпреки че във футбола отдавна е известно, че не от постройките, а от изпълнението на поставените задачи зависи как се справят играчите на един отбор.

Браян Переа
Браян Переа (Снимка: БТА)

Янев започва също да налучква състава и залага неизменно на едно ядро от шестима футболисти. Това са десният защитник Деян Лозев, левия Мартин Ачков, централния такъв Мартин Бачев, както и универсалния Дилян Георгиев и Даниел Генов и Браян Переа в предни позиции.

Неслучайно шестимата излязоха титуляри в първите трите мача на Янев и е видно, че се ползват с неговото доверие.

Към тях може да добавим още петима, които започнаха в стартовия състав в два мача – вратаря Любомир Василев, централния бранител Стефан Цонков, вътрешните полузащитници Мартин Смоленски и Давид Суарес и левия външен халф Бубакар Траоре.

На този етап това са основните футболисти, на които залага Христо Янев, но за него е известно, че не робува на имена и минали заслуги, а разчита на най-подготвените и тези, които дават гаранции, че ще свършат работа.

Което означава, че титуляри и резерви няма, и както сега въпросните 11 играчи играят най-често, в един момент това може да правят и някои измежду вратаря Федерико Бариос, левия защитник Мартин Дичев, халфовете Стефан Велев, Спас Георгиев, Антоан Стоянов и Чавдар Ивайлов, и нападателите Марко Мажуга, Мирослав Маринов и Иван Василев.

Бубакар Траоре
Бубакар Траоре (Снимка: БТА)

За финал бих искал да откроя изявите на трима футболисти. Започвам с юношата на клуба Любо Василев, който след дни ще навърши 19 години, но вече не само дебютира тази есен в професионалния футбол, а срещу Лудогорец и Хебър изигра и първите си два мача като титуляр.

Талантът има безспорни качества и е на път да се превърне в сериозна алтернатива на Бариос за вратарския пост.

Дилян Георгиев пък като че ли прави най-силния си сезон, откакто е в Ботев и е еднакво полезен в средата на терена и сърцето на отбраната, а срещу пазарджиклии показа, че може и да бележи.

Завършвам с Даниел Генов, който е истински лидер в офанзивен план и бележи важни голове, два от които срещу Локомотив в София и Спартак Варна донесоха четири точки на отбора. Само си представете каква би била атаката на Ботев, ако и най-качествения му футболист Браян Переа поддържа постоянно добро игрово ниво, а големият длъжник от началото на сезона Марко Мажуга се развихри.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ ?Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.