10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Гонзо не би си вкарал автогола да прати Вечното дерби на „Герена“

0
Георги Иванов-Гонзо
Георги Иванов-Гонзо има да взима тежко решение (Колаж: www.jaxkidsdirectory.com)

Българският футболен съюз ще трябва да вземе тежко решение за това кога и къде да се проведе Вечното дерби. По програма Левски – ЦСКА трябва да бъде уикенда 14-15 септември на Националния стадион „Васил Левски“. Превърналият се в пословичен концерт на Андреа Бочели, а и планирана подмяна на тревното покритие създават много работа в Бояна. От централата и в частност нейният президент Георги Иванов-Гонзо, съвсем скоро трябва да насрочат дата и час на сблъсъка.

От Спортно-техническата комисия на БФС не дадоха становище на предходното си заседание, с мотивите, че трябва да се допитат до Футболната лига, СДВР, Столичната община и Спортното министерство. В края на деня, именно футболната централа трябва да вземе решението.

Какво иска Левски?

„Сините“ държат Мач №1 на България да се изиграе по програма на 14-15 септември – но на техния стадион „Георги Аспарухов“ без фенове на гостите. А впоследствие на Националния стадион без „сини“ привърженици. Това сериозно би ощетило ЦСКА, защото така или иначе дербитата се играят на „Васил Левски“.

Така е по наредба и би било в разрез с всички правила, ако от БФС решат да дадат домакинство на „Герена“. Според полицията мачовете между двата столични гранда са високорискови и задължително трябва да се провеждат единствено на Националния стадион.

Какво иска ЦСКА?

От клуба са пожелали първото издание на дербито за сезона да бъде отложено и да се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ пред публика и на двата отбора. Изтъква се съобразяване с принципа на равнопоставеност. Тук от Левски съвсем очаквано реагират остро, защото в момента техният отбор се намира в страхотна форма.

А при евентуално отлагане се дава шанс „армейците“ да навлязат в ритъм. Не е изключено и възпитаниците на Станислав Генчев да влошат своето представяне. Във футболните среди се появи като възможна дата за отлагането 21-22 декември – точно преди Коледа.

А защо Вечното дерби не се играе през седмицата?

Това се случи не малко пъти последните години. В момента нито Левски, нито ЦСКА може да се притеснява от европейски мачове. Нищо не пречи на столичните грандове да насрочат дуела си в ден като за междинен кръг. От Столична община пък предложиха любопитен вариант:

„От наша гледна точка би било добре да се обсъди идея да се разменят 8 и 10 кръг на първенството – когато е ред на 8-и кръг да се изиграят мачовете от 10-я кръг и обратното. Така дербито ще може да се играе на Националния стадион „Васил Левски“ в края на септември. И на трибуните ще има привърженици и на двата отбора.“

Суматохата в момента е голяма, но сякаш Георги Иванов не би дал Вечното дерби да се играе на „Герена“. С подобен ход ще покаже клубни пристрастия към своя любим Левски, потъпквайки думите си при избирането му на Конгреса през пролетта, че вече е „от всички отбори“ и ще мери с еднакъв аршин.

„Винаги съм усещал подкрепата на Левски – и от феновете, и от ръководството. Но оттук нататък всички клубове ще са поставени на равна основа. Дали се казват Левски, ЦСКА или Лудогорец няма значение“, обяви при избирането си президентът на БФС, а сега предстои да затвърди думите.

Иначе ще си навлече сериозен гняв, а и ще дискредитира поста.?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.