ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ерата Ганчев: как пазарува ЦСКА през зимата?

0
Фернандо Каранга
Снимка: LAP.bg
ЦСКА, мащабна селекция и Гриша Ганчев. Сякаш това го чуваме всяка зима, всяко лято.

Историята обаче показва, че при ловешкия бизнесмен ?червените“ най-често не привличат много през зимата, а когато това се случи попълненията спират до максимум 4-5 броя. Някои сега ще кажа ?това е зимен трансферен прозорец, нормално е да има по-малко попълнения“ и донякъде ще са прави. Зимата е в средата на сезона, но с графика в България паузата е по-голяма спрямо лятото.

Какво обаче прави ЦСКА в селекционен план, че вече няколко години след зимна пауза отборът се връща крачка назад. А понякога и по повече от крачка назад, както през сезон 2021/22, когато тимът победи през декември Лудогорец и съкрати разликата на 2 точки преди паузата, за да завърши с около 20 зад ?зелените“ в края на шампионата.

Ако се разграничим от сезона във В група, който със сигурност не е показателен за амбициите на ?армейците“, стигаме до първата зимна селекция в ерата ?Ганчев“ от сезон 2016/17. В нея попълненията са точно 4 на брой – златният стандарт за управлението на Гриша Ганчев в Борисовата градина.

Ето и кое каре бе взето през зимната пауза тогава:

Николай Бодуров

Николай Бодуров

Опитният български защитник, по онова време 30-годишен, пристига на ?Българска армия“ от Фулъм. ?Червените“ правят опити да го привлекат и през лятото на 2016-а година но удрят на камък и Бодуров играе още шест месеца в Чемпиъншип за ?котиджърс“.?

Бившият футболист на Литекс, минаващ за един от любимците на Гриша Ганчев, бързо се утвърждава в ?армейската“ отбрана и в продължение на около две години е най-добрият от защитния вал. Въпреки че понякога допуска и неточности, Бодуров е почти несменяем. Той се превръща в лидер на защитата до лятото на 2019-а година. Престоят на Бодуров завършва по неособено позитивен край. Защитникът влиза в конфликт именно със собственика Ганчев и в продължение на шест месеца е закотвен на скамейката, а диригентската палка в отбрана отива при Петър Занев и Раул Албентоса. През януари 2020-а официално приключва престоят на Бодуров в ЦСКА – защитникът потегля за един от известните ирански тимове Естеглал.

Кевин Кубемба

Кевин Кубемба

Човекът, който трябва да реши проблемите на ЦСКА в атака се казва Кевин Кубемба. В първия полусезон след завръщането си в елита ?армейците“ изпитват сериозни трудности пред гола. Голмайстор на тима на полусезона е Диого Виана с 5 попадения, а за върха на атаката се редуват младите Милчо Ангелов и Георги Минчев, както и по-опитния Преслав Йорданов. Никой обаче не успява да убеди в своите качества и решението е бившият играч на Лил Кубемба.

Престоят на Кубемба на ?Армията“ обаче се оказва катастрофален. Снажният левичар е страхотно ялов пред гола, въпреки че има сериозни габарити и широка крачка. Вижда се с просто око мощта на Кубемба, но завършващият му удар е под всякаква критика. В 19 мача Кубемба вкара едва 1 гол, а през 99% от времето си на ?Българска армия“ е резерва на….

Фернандо Каранга

Фернандо Каранга

Безспорната перла в селекцията на ЦСКА след завръщането в елита. Бразилецът няма най-оптималната адаптация, като в първата си половин година вкара едва 6 гола, един от които срещу Левски за победа с 3:0. След това обаче Каранга се превърна в истински убиец по родните терени, който ще се запомни и с радостта си след гол – рязане на глава.

Фернандо и до днес е блян за ?червените“ привърженици, които на свой ред накара да мечтаят за дубъл през сезон 2017/18. Бразилецът ниже гол след гол по родните терени и съвсем заслужено е продаден за над 3 милиона евро в китайския Хенан. Каранга вкарва близо 30 гола през сезон 2017/18 преди да се контузи в края на април при едно грубо влизане на Хали Тиам от Левски в полуфиналите за Купата на България. Там някъде приключват и надеждите на ЦСКА за дубъл през онзи сезон. ?Червените“ се задоволяват с полуфинал за Купата и второ място в първенството.

Кевин Меркадо

Кевин Меркадо

Доста противоречив футболист при всички положения. За някои фенове на ЦСКА винаги ще бъде онзи, който донесе първата шампионатна победа срещу Лудогорец – герой. За други пък остава един от най-несполучливите трансфери в ерата на Ганчев в ЦСКА, предвид очакванията. Куршума, както бе наричан Меркадо, идва с прилична визитка. Еквадорецът е минал през школовката на ЛДУ Кито – гранд в родината си, а освен това идва директно от дубъла на Гранада на чудесната възраст от 22 години. Всички броят Меркадо за сигурен бъдещ национал и звезда на Еквадор.

Меркадо се задържа около година в ЦСКА, в която ще се запомни само с гола си срещу Лудогорец. Повратливият латинос редува силни и слаби изяви, добри включвания от пейката и невзрачни такива, но така и не успява да се пребори с конкуренцията на поста си и да се утвърди под ръководството на Стамен Белчев и на 20 февруари 2018-а се завръща в родината си Еквадор за Универсидад Католика.

В общи линии зимната селекция на ЦСКА през сезон 2016/17 може да се обобщи по следния начин: 2-2. Две сполучливи попълнения и две доста ялови. Двама играчи, които със сигурност се помнят с добро от агитката и двама, които агитката едва ли иска да си спомня.
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.