ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Англия се върна към познатото до болка летаргично лице

0
Джуд Белингам
Англия - Гърция, тъжният Джуд Белингам след загубата (Снимка: БТА)

Европейският вицешампион Англия допусна изненадваща домакинска загуба от Гърция с 1:2 в мач от третия кръг на Група 2 на Лига ?B“ от турнира Лигата на нациите. Двата тима бяха записали по две победи в първите си мачове, но гърците стигнаха до знаменит успех на ?Уембли“ след победен гол Вангелис Павлидис в 94-ата минута.

От самото начало ?Трите лъва“ играха хаотично, докато гостите бяха добре организирани и много опасни на контраатака. В четвъртата минута Джуд Белингам стреля, но вратарят Одисеас Влаходимос обаче внимаваше и спаси шута. След това англичаните изпаднаха в необяснима и тежка летаргия, от която не успяха да излязат през целия мач.


Леви Колуил спаси чист гол за Гърция в десетата минута, изчиствайки от голлинията, а минута по-късно при изпълнение на ъглов удар и последвало разиграване Константинос Мавропанос прати топката във вратата. Голът, обаче, беше отменен заради засада.

Четири минути след началото на второто полувреме Гърция най-после поведе. Вангелис Павлидис получи топката, тръгна на дрибъл и преодоля Трент Александър-Арнолд, Коул Палмър и Джон Стоунс и простреля вратаря Джордан Пикфорд. Гръцките национали посветиха гола на бившия си съотборник Джордж Балдок, който бе намерен мъртъв в дома си преди два дни едва на 31-годишна възраст. След това Александрос Циолис имаше чудесна възможност, която пропусна.

Евангелос Павлидис
Англия - Гърция, радостта на Евангелос Павлидис след отблязването на единия от головете си (Снимка: БТА)

В 87-ата минута Оли Уоткинс и Доминик Соланке направиха единствената прилична атака на Англия за втората част. Топката беше извадена назад и с мощен изстрел извън наказателното поле Белингам простреля Влаходимос.

Но в четвъртата минута на добавеното време с втория гол в мача Павлидис осигури успеха на Гърция. Другата лоша новина за Англия бе контузията на крилото на Арсенал Букайо Сака, който напусна принудително терена.

По този начин Гърция води еднолично с девет точки, Англия е на втора позиция с шест пункта. За ?Трите лъва“ сега предстои гостуване на Финландия.


Тежък урок за Лий Карсли

Това беше третият мач на Карсли начело на Англия, първото му поражение и той ще трябва да си вземе болезнени поуки.

В отсъствието на капитана Хари Кейн, Карсли експериментира с атакуващ състав, използвайки Джуд Белингам и Фил Фодън като импровизирани нападатели, но отборът му беше небалансиран и създаде малко положения. Гърция представляваше заплаха на контраатака през целия мач. Освен откриващия гол на Вангелис Павлидис, първият в историята, отбелязан от Гърция на ?Уембли“, южните ни съседи имаха още шансове и отменени попадения, преди да стигнат до късната победа.

Цяла вечер Англия беше нестабилна. Леви Колуил се справи отлично, за да изчисти удара на Тасос Бакасетас от голлинията през първото полувреме след грешка на Джордан Пикфорд, докато капитанът Джон Стоунс също се намеси решително и блокира Бакасетас. Гърция най-накрая поведе в началото на втората част. Благодарение на паническата игра на ?Трите лъва“, Павлидис се измъкна от Коул Палмър, Трент Александър-Арнолд, Стоунс и Деклан Райс, за да нанесе головия удар.

Палмър и Антъни Гордън пропуснаха най-чистите шансове за домакините, но дори и с въведените естествени нападатели от пейката, те предложиха малко до изравнителното попадение на Белингам. И все пак дори това се оказа напълно недостатъчно, тъй като Гърция спечели мача, преди да отдаде почит на сънародника си и бивш съотборник Джордж Балдок, който почина тази седмица.

Играчите на Гърция оказаха почит към починалия си бивш съотборник Джордж Балдок
Англия - Гърция, играчите на Гърция оказаха почит към починалия си бивш съотборник Джордж Балдок (Снимка: БТА)

Вместо да избере конвенционален заместник на Кейн, Карсли избра радикална система без нападатели. Беше смело, но не проработи и сега Карсли ще се сблъска със същите обвинения, както Гарет Саутгейт, че се е опитал да бъде ?прекалено умен“. Само, когато Оли Уоткинс влезе в игра, Англия представляваше някаква заплаха.

Карсли също се отказа от типичн полузащитник, който да седи до Деклан Райс, предпочитайки да напълни отбора с креативни играчи. Още едно смело решение, но което позволяваше на Гърция да минава центъра като на парад, а Англия можеше спокойно да допусне четири или пет гола.

Експериментът на Карсли може да бъде оправдан до някаква степен, въпреки че не видяхме решение на проблема с напасването на креативните му играчи. Той знае, че всеки мениджър на Англия се оценява по резултатите, а не по мисловния процес.

Джуд Белингам и Константинос Кулиеракис
Англия - Гърция, Джуд Белингам и Константинос Кулиеракис (Снимка: БТА)

Защо не проработи идеята на Карсли?

Изборът на Карсли беше смел и се хареса на феновете, които искат да виждат Англия в нападателен режим, но това дойде на цената на баланса. Твърде много играчи заемаха едни и същи зони на терена. Букайо Сака и Фил Фодън почти не бяха замесени в действията, докато Белингам изскачаше на различни позиции, без да окаже влияние, с изключение на страхотно завъртане и пас за Палмър, който стреля над гредата. Звездата на Челси беше също бледа сянка на себе си и не успя да предложи някаква сериозна заплаха за защитата на Гърция.

Гордън беше, може би, най-опасният нападател в схемата на Карсли, като пропусна най-добрия шанс за Англия през първото полувреме след пас на Александър-Арнолд. В доста случаи той беше принуден сам да нахлува в наказателното поле поради липсата на свои съотборници там и организираната защита на ?елините“.

Антъни Гордън
Англия - Гърция, Антъни Гордън (Снимка: БТА)

В нападение Александър-Арнолд и левият бек Рико Луис бяха най-впечатляващите играчи на Англия през първото полувреме. Когато Гърция играеше през пресата на Англия, те също имаха много пространство в халфовата линия пред неубедителната централна двойка бранители, което доведе до добри шансове, които не бяха използвани до гола на Павлидис през второто полувреме.

А решението на Карсли беше да вкара в игра Оли Уоткинс вместо Антъни Гордън чак след час игра, което вече беше прекалено късно…

Оли Уоткинс
Англия - Гърция, Оли Уоткинс (Снимка: БТА)

Какво се обърка и след смените?

Влизането на Уоткинс, заедно с Нони Мадуеке, който замени контузилия се Букайо Сака, доведе до смяна на формацията на Англия към 4-3-3, като Белингам и Фодън действаха зад триото, а Палмър се премести на дясното крило. Уоткинс беше близо до това да вкара, след като бе намерен от Палмър, но ударът му прелетя малко над гредата.

Промяната на формацията на Англия беше последвана от период на доминация на гърците, а шансовете за ?елините“ се редяха един след друг. Последва второ хвърляне на заровете от Карсли, когато Доминик Соланке замени Фодън, което накара Англия да се върне към 4-4-2.

?Дупките“ в халфовата линия, обаче, останаха, като Гърция пробиваше безпроблемно и нови два гола на Христо Цолис и Павлидис бяха отменени заради засади. Цолис имаше още една възможност, но бе спрян от Колуил.

Беззъбата игра на Англия в атака, обаче, имаше и своя моментен проблясък. Прецизно подаване на Александър-Арнолд извезе Уоткинс отдясно в наказателното поле, който опита да върне за Соланке, но той не успя да овладее. Въпреки това, топката стигна до Белингам, който я изстреля перфектно във вратата на Влаходимос. Но пък защитата на Англия също провали отбора в края…

Джуд Белингам
Англия - Гърция, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Какво се случи със защита на Англия?

Гърция редеше атаката след атака и създаде сериозни проблеми на ?Трите лъва“, но някой по-добър тим би наказал Англия още по-рано в мача заради неумелите действия на домакините в защита. И не на последно място заради Пикфорд, който имаше две луди минути през първото полувреме.

Доста безобидна топка, която Стоунс я гърдира добре за Пикфорд и вратарят трябваше просто да я изчисти напред. Но вместо това той я подари Бакасетас, който стреля точно, но там притича Колуил, който изчисти акробатично буквално от самата голлиния. Може би, само няколко сантиметра деляха Гърция от попадение в тази ситуация.


От последвалия Пикфорд не успя да избие кълбото, настана разбъркване в наказателното поле, а Константинос Мавропанос от Уест Хем Юнайтед вкара с глава, преди да бъде маркирана засада на бранителя. Пикфорд рядко е разочаровал Англия, но в този мач не изглеждаше никак уверен.

Като цяло защитата на Англия беше доста объркана, която често се пропукваше. След първия гол на Гърция, още два бяха отменени поради засада, като вторият дойде от хвърляне на Пикфорд към Палмър, което беше пресечено, преди гърците да нахлуят в наказателното поле и Павлидис отново да се прати топката във вратата. Това беше показателно за безобразното представяне на ?Трите лъва“ в отбрана. Медиите в страната го описаха като ?едно от най-грозните на ?Уембли“ през последните години.

Джордан Пикфорд
Англия - Гърция, Джордан Пикфорд (Снимка: БТА)

Англия запази най-лошото за накрая. Победата за Гърция дойде в четвъртата минута от добавеното време и беше олицетворение на цялостната игра на отбора. Първо, Колуил не успя да изчисти, после Рико Люис на два пъти. За капак двамата се озоваха на тревата и Павлидис нанесе победния удар. Цялата ситуация беше едва и не комична, като този път и ВАР не можа да спаси англичаните.

Евангелос Павлидис
Англия - Гърция, Евангелос Павлидис бележи победното попадение в мача в добавеното време (Снимка: БТА)

Какво стана с Букайо Сака?

Феновете на Арсенал отново ще има за какво да се оплакват от международната пауза. Микел Артета загуби капитана си Мартин Йодегард заради контузия преди месец на мач на Норвегия, а сега Сака тревожно накуцваше в началото на второто полувреме.

Крилото се хвана за глезена си още през първото полувреме. След това, в началото на второто, той накуцваше, след като една атака на Англия се провали и седна на тревата след гола на Гърция, очевидно неспособен да продължи. Сака беше заменен от Мадуеке и сега на ?Емиратс“ ще чакат с присвито сърце да разберат колко сериозен е проблемът.

Букайо Сака
Англия - Гърция, Букайо Сака (Снимка: БТА)

След неделното гостуване на Финландия, за което Сака остава под въпрос, предстои мач с Борнемут за Арсенал. Но по-важното е, че в края на октомври идва и сблъсък с лидера във Висшата лига Ливърпул.

Какво каза Лий Карсли след загубата?

Селекционерът на Англия закономерно бе разочарован от поражението с 1:2 от Гърция, като разкри, че не смята себе си за фаворит за постоянен пост при ?Трите лъва“. Временният мениджър предели позицията като една от най-добрите в света.

?Казах още в началото, че нито ще се изключа от тази надпревара, нищо ще се включа. Чувствам се комфортно на позицията си и имам ясни задължения. След първият лагер не съм бил прекалено развълнуван или уверен. Наясно съм, че тази работа е една от най-добрите в света и имаш големи шансове да спечелиш някои от най-големите трофеи във футбола, това продължава да е така“.

Лий Карсли
Англия - Гърция, временнит селекционер на "Трите лъва" Лий Карсли (Снимка: БТА)

?Нищо не се е променило от първата ми пресконференция, все още мисля, че това е фантастична работа. Късметлия съм, че я имам, но мисля същото и за поста си в младежкия тим. Важно е да дам всичко от себе си в оставащите три мача, доволен съм от отношението на феновете, няма промяна. Моята задача бе да изкарам тези три лагера и след това да предам щафетата“, заяви Лий Карсли.

?Не играхме много добре срещу Гърция. Може би твърде често допускахме грешки в различни части на терена. Головете, които допуснахме, не бяха на нивото, на което сме свикнали да бъдем. Мисля, че също е важно да се отдаде заслуженото на Гърция за начина, по който играха. Знаем, че трябва да се подобрим. Определено трябва да помисля как мога да дам повече шансове на играчите да действат по-компактно“, каза Карсли.

Лий Карсли
Англия - Гърция, временният селекционер на "Трите лъва" Лий Карсли (Снимка: БТА)

?Може би бяхме втория по сила отбор на терена през голяма част от мача. Разочароващо е. Важно е да реагираме добре срещу Финландия в неделя. Опитахме нещо различно. Опитахме се да наситим халфовата линия и да играем малко по-различно. Това е нещо, с което експериментирахме. Разочароващо е, че не се получи“.

?Може би беше нереалистично да очакваме твърде много толкова скоро. Фалшивата деветка определено е опция. Когато имате някой с качеството на Кейн, няма да играем така заради количеството голове, които носи. Но в бъдеще трябва да имаме способността и смелостта да опитаме нови неща“, обясни още Карсли.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.