ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА отбелязва две (и половина) паметни дати!

0
Програма за мача с Нотингам Форест
Източник: Nottingham Forest FC

Първият ден на октомври е по-специален за ЦСКА. На него най-успешният български футболен отбор постига една от знаменитите си победи срещу действащ европейски шампион. Освен това громи с 5:0 вечния си съперник у нас – Левски. А в най-новата история на клуба разбива след обрат на чужд терен и отписван от всички швейцарския гранд Базел.

В следващите редове ще си припомним повече детайли от тези две знаменити събития, а и от третото, което не може да се нарече подвиг, но за мащабите на модерния футбол е много достойно.

Великият Брайън Клъф на колене пред ЦСКА

За големия британски треньор има посветени книги и филми, но със сигурност датата 1.10.1980 не е сред големите в кариерата му. Българският шампион играе срещу действащия носител на КЕШ (сегашната Шампионска лига) и има аванс след победата с 1:0 в София.

На реванша първите минути минават под тотален натиск на домакините, но „армейците“ не трепват. Напротив, след малко повече от половин час игра българският отбор осъществява контраатака по учебник и големият вратар Питър Шилтън е преодолян от изстрел на Ружди Керимов. Страхотен мач прави легендарният Георги Димитров-Джеки, който с храбрите си отигравания в защита отчайва надутите англичани.

Не са много отборите, които могат да се похвалят с отстраняване на действащ европейски шампион след две победи – и вкъщи, и като гост! Подвигът на момчетата на Аспарух Никодимов получава заслужен отзвук на Стария континент и прави голяма реклама на България.

Христо Стоичков
Христо Стоичков (Фейсбук, Христо Стоичков)

Ицо, спри се!

Христо Стоичков е голям дразнител за левскарите в наши дни. Една от причините датира още от 1989-а, когато вкарва четири гола във вратата на „сините“, а след това излиза с фланелката с номер 4. Мачът е от седми кръг на първенството и нанася звучен шамар на съперника.?

Другият от петте гола за гръмката победа с 5:0 бележи непрежалимият Трифон Иванов. Туньо вече е на небето, където води защитата на големия отбор от „армейски“ легенди, които вече не са сред нас.?

Четирите гола на Стоичков в един мач срещу Левски са част от фенския фолклор и днес. От време на време Ицо напомня за тях на популярни „сини“ фенове и в национален ефир.?

Тиаго
Тиаго

„Заклахме ги!“?

Преди 4 години на този ден ЦСКА победи с 3:1 като гост редовния участник в групи на Шампионска лига Базел. Сблъсъкът се игра без реванш заради пандемията. Това допълнително наклони везните в полза на швейцарския гранд. В 51-ата минута той получи и дузпа, реализирана от Артур Кабрал.?

Това обаче не сломи „армейския“ дух. Тиаго Родригес вкара два страхотни гола и осъществи пълен обрат за ЦСКА, а дълбоко в добавеното време сегашният голмайстор на Спартак и Първа лига – Ахмед Ахмедов, заби третия пирон в ковчега на домакините.?

Секунди след последния съдийски сигнал радио коментаторът Николай Александров изрече култовата фраза „Заклахме ги, заклахме ги!“.

В наши дни едва ли ще видим отново отстраняване на действащ европейски шампион, но пък подобна победа в плейоф за влизане в Европа е допълнителен повод за гордост на 1 октомври.?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.