ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА на Томаш – две напред, една назад

0
ЦСКА
Снимка: БТА

ЦСКА тъкмо беше започнал да набира сила и дойде студеният душ от Септември. Загубата на „армейците“ (0:1) вероятно е една от най-големите сензации в българския футбол за последните години. Излишно е да сравняваме класата на двата отбора, бюджетите, инвестициите, амбициите, историята или каквото да е било друго. Затова тази игра е велика и всички я обичаме – футболът е способен да ни поднесе и най-неочакваните резултати.

А този шок дойде точно преди Вечното дерби с Левски. Тук обаче на Александър Томаш за втори път на помощ му се притече пауза за национални отбори. Преди месец пак след поражение с 0:1 в София, тогава от Ботев Пловдив, „червените“ взеха глътка свеж въздух и за десетина дни напрежението падна от плещите им. Треньорското ръководство пък отработи много неща и изчисти грешки, което доведе до две поредни победи – 3:0 над Локомотив София и 1:0 срещу Берое.

Сега Томаш има същата възможност и трябва да я сграбчи с две ръце. Дербито е чак на 19 октомври. Времето до него е достатъчно, защото знаете – всяко чудо е за три дни.?

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

ЦСКА на Томаш е зодия рак

Астрологията е далеч от моята компетенция, но от обща култура всеки знае „типичните характеристики“ на зодия рак. Няма как да не сте хвърляли по едно око на секцията със зодиака. Ако приемем, че ЦСКА има своя зодия при Александър Томаш, то определено е рак. Отборът играе на настроения. Често ги мени. Много е странен за околните и остава неразбран. Връща ни към романтичната страна на футбола, но за кратки епизоди. Твърде срамежлив е да разгърне пълния си потенциал.

Раците старателно изчисляват всяко свое действие, но не го споделят с околните. Така е и при Томаш. Запитан какви са проблемите на ЦСКА той винаги отговаря с „ние ги знаем и ще ги изчистим“. Феновете се надяват това наистина да е така. Защото раците много обичат водата, но при евентуална загуба от Левски, „армейците“ съвсем ще се удавят. И сезонът ще се превърне в чутовен провал.?

Джейсън Локило, Черно море - ЦСКА
Джейсън Локило, Черно море - ЦСКА (Снимка: CSKA.bg)

Грешки на растежа

Само месец не стига на един треньор да изгради стил на игра и да наложи своите идеи. Разбира се, това не може да е оправдание за загуба от Септември. Но фактите са такива – в момента ЦСКА е сбор от футболисти. Не и отбор. Липсва сработеност и прекалено късната селекция е причината за това. Виновен… знаете кой е. Изписа се достатъчно за работата на Филип Филипов. Напълно логично е той да бъде сочен с пръст в момента за „червения“ крах, а не Томаш.

Това обаче би било харакири от страна на 31-кратния шампион. Сега всеки един служител на клуба трябва да работи здраво, а не да се търсят виновници. От хигиенистите до централния нападател, всички трябва да се събуждат сутрин с мисъл за победа над Левски. Две такива бяха постигнати през пролетта, на фона на катастрофалните резултати. Сега ситуацията не е по-различна.?

Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА
Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА (Снимка: БТА)

Изолация

От това имат нужда футболистите на ЦСКА преди Мач номер едно на България. Прекаленото задълбаване в случилото се миналия уикенд може единствено да навреди. Медиите само това и чакаха, за да разкъсат „червените“. Критиката е хубаво нещо, но ако е градивна. Иначе е способна да смаже самочувствието, особено на по-младите играчи.?

Дерби се печели с трезва мисъл и психика. Често отборът във форма не си тръгва с победа. Трябват бойци. В този ред на мисли състоянието на Лиъм Купър ще е от голямо значение за представянето на „армейците“. Срещу Септември шотландецът бе заменен принудително от Браян Кордоба. Неговото присъствие ще е от огромно значение, стига да е здрав, разбира се.?

Защото ЦСКА може да бие три пъти Левски в една от най-слабите си години…?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.