ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

България се бори за много повече от първото място в Лигата на нациите

0
България
България - Люксембург, тимът на "лъвовете" преди мача (Снимка: БТА)

Българският национален отбор гостува тази вечер на Северна Ирландия в среща от четвъртия кръг на Група 3 в Лига ?C“ на турнира Лига на нациите. За тима на Илиан Илиев ще бъде от ключово значение да постигне добър резултат в Белфаст, след като в края на миналата седмица взе само точка от домакинството си на Люксембург.

По този начин до момента България има една победа и две равенства в група С3 на надпреварата и дели първото място с Беларус, като двата тима са с по пет точки. Северна Ирландия е на трета позиция с точка по-малко, докато Люксембург е на дъното с една точка.

Единствената победа на ?лъвовете“ до момента дойде именно при домакинството на Северна Ирландия, когато капитанът Кирил Десподов донесе успеха с 1:0 на стадион ?Христо Ботев“ в Пловдив. Гостите не приеха добре загубата и след двубоя изразиха недоволството от състоянието на терена.

Кирил Десподов
България - Северна Ирландия, Кирил Десподов празнува попадението си (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)

Добрата новина за България е стабилната игра в защита, като до момента тимът не е допуснал гол в Лигата на нациите. Проблемите в атака обаче са очевидни – едно попадение в три срещи. Несъмнена обаче е възходящата линия под ръководството на Илиан Илиев, който близо година няма загуба начело на България – две победи и седем равенства от ноември миналата година. Разбира се, не сме играли с някои от големите отбори в този период, но фактите са, че унгарци и сърби са в Лига А на същия турнир, в който ние сме ?трета категория“.

?Да, добре е, че нямаме доста мачове вече поражение, но аз лично предпочитам победите. Дори избирам половината от равенствата да са победи, а другите да са загуби. Но работим по въпроса с победите“, каза Илиев на своята пресконференция в понеделник.

Илиан Илиев
България - Люксембург, Илиан Илиев (Снимка: БТА)

Нулевото равенство с Люксембург от събота приближи българския национален отбор до постигането на исторически рекорд. Тимът под ръководството на Илиан Илиев не е губил вече девет поредни официални срещи, а ако успее да избегне поражения в оставащите три мача до края на годината, ще изравни рекорда от 12 последователни мача без загуба, поставен преди повече от 50 години.

През периода от 21 юни 1972-а година, когато България завършва 1:1 с Италия в приятелска среща, до 28 март 1973-а година, когато побеждаваме СССР с 1:0 в София, серията включва 9 победи и 3 равенства. В настоящата поредица, обаче, българският тим има 2 победи и 7 равенства. Въпреки че тогавашните 10 мача бяха приятелски, само два бяха световни квалификации, докато сега има четири контроли, две европейски квалификации и три срещи от Лигата на нациите. Серията от 70-те години започва под ръководството на Стоян Орманджиев и продължава при Христо Младенов и Йончо Арсов, като приключва на 18 април 1973-а година след загубата с 2:5 от Турция в полуфинал на Балканската купа в Измир.

Момчетата на Илиан Илиев вече изравниха най-доброто постижение на ?златното поколение“ от 1994-а година, което стигна до полуфиналите на Световното първенство в САЩ. От 28 април 1993-а година, когато България побеждава Финландия с 2:0 в световна квалификация в София, до 3 юни 1994-а година, когато завършваме 1:1 с Украйна в контрола предиСсветовното, отборът на Димитър Пенев записва 9 мача без загуба – 3 победи, включително историческия успех с 2:1 над Франция в Париж, и 6 равенства.

България
България - Люксембург, тимът на "лъвовете" преди мача (Снимка: БТА)

Ако се върнем малко на мача с Люксембург (0:0), то той може да бъде описан в три основни аспекта: отлична атмосфера, разочароващ терен и игра, достойна за третото ниво на Лигата на нациите. Въпреки че срещата не донесе очакваната от мнозина победа, тя също така не предизвика и голямо разочарование. На първо място трябва да се подчертае страхотната атмосфера ?Колежа“, където след години на негативни емоции и напрежение, националният отбор най-накрая получи достоен дом. Само можем да си представим как би изглеждала срещата, ако се беше играла в Разград или на ?Васил Левски“ — на едното място щяхме да видим няколкостотин мълчаливи зрители, а на другото – враждебни привърженици, готови да скандират ?Оставка“ при първа възможност. В Пловдив, обаче, атмосферата беше различна — хората празнуваха и се радваха на малкото, което мачът им предложи.

Що се отнася до самите футболни аспекти, ясно се показа защо България и Люксембург са в третото ниво в Лигата на нациите. С две думи – това са ни възможностите, поне към момента. И затова сме си виновни единствено ние, няма значение дали футболисти, треньори или ръководители. Но няма на кого друг да се сърдим.

Фенове на България
България - Люксембург, фенове на "лъвовете" по трибуните на стадион "Хрисо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)

Сега, обаче, предстои коварно гостуване до Острова срещу Северна Ирландия. Простите сметки показват, че с победа днес и такава в последното ни домакинство на Беларус през ноември, с които в момента делим първото място в подреждането, си гарантираме първото място. Точно тази цел бе поставена пред отбора от президента на БФС Георги Иванов. Както е известно, ако финишираме на върха, ще играем баражи за участие на Световното първенство през 2026-а година и ще се изкачим в по—горната дивизия на Лигата на нациите – Лига ?B“. Втората позиция пък праща на плейоф с някой измежду третите отбори в групите от по-горното ниво – към момента това са Албания, Република Ирландия, Словения и Исландия.

Освен първото място в групата ни в Лигата на нациите, отборът на Илиан Илиев може да си спечели и изкачване в по-горна урна за световните квалификации. Оказва се, че България се нуждае от четири точки в оставащите три мача, за да изпревари Израел и да се качи от четвърта – в трета урна. Фактът, че представителите на Обетованата земя са част от Лига ?А“ на Лигата на нациите и редят загуба след загуба – 3 от 3, е добре дошъл за нас. Пораженията им от Белгия, Франция и Италия ще се отразят и на квалификациите за Световното първенство през 2026-а, където в момента Израел е в трета урна.

Кристофър Мартинс Перейра и Мартин Минчев
България - Люксембург, Кристофър Мартинс Перейра и Мартин Минчев (Снимка: БТА)

Към днешна дата отборът на Ран Бен Шимон е с 1306 точки и заема последното място в урната и 36-о място в общото класиране. Проблемната позиция означава, че има опасност от изпадане в четвъртото ниво. Точно под Израел, в четвърта урна е България. Играчите на Илиев имат 1302 точки. С ремито с Люксембург нашите загубиха още една точка, но са на четири пункта от Израел. България заема 37-о място в генералното класиране. И двата отбора имат още мачове в груповата фаза на Лигата на нациите, разбира се, когато сега всеки резултат може да промени класирането поради напрегнатата ситуация. Ако отборът на Израел загуби и трите си оставащи мача, България ще се нуждае от една победа и едно равенство, за да ги изпревари и да изхвърли отбора в четвърта урна и да се класира в трета.

Но да погледнем в настоящето. И България, и Северна Ирландия, се ?подготвиха“ за сблъсъка тази вечер с равенства в последните си мачове – нашият отбор срещу Люксембург, а съперниците ни завършиха наравно в гостуването си в Унгария срещу Беларус. На стадион ?Христо Ботев“ успяхме да надвием отбора от херцогството, но селекционерът Илиан Илиев не можеше да разчита на един от ключовите си играчи – халфът на Лийдс Юнайтед Илия Груев-младши, който претърпя контузия и трябваше да се оперира. Сега треньорът на Черно море ще трябва да се справя и без още трима важни играчи – полузащитника Алекс Петков, левия бек Фабиан Нюрнбергер и нападателя Александр Колев, които са наказани заради натрупани жълти картони. Липсата на Груев се отрази значително на организирането на атаките на ?лъвовете“, но Илиев призна, че има идея как да извлече победата на ?Уиндзор Парк“.

?Знаехме, че това с наказанията ще дойде, затова и взехме един нов играч. Най-много съжаляваме и много ни липсва Илия Груев, но това понякога дава шанс на другите футболисти. Искаме да намерим начин да отговорим на агресивния стил на Северна Ирландия. Важно е да свалим топката и да си я подаваме. Но много трудно ще се защитаваме цели 90 минути, затова това не е наш план. Да може и да влязат по-креативни хора … Каква грешка не бива да допускаме? Знаем играта на Северна Ирландия и техния стил, ние трябва да отговорим – да задържим топката. Те играят една схема, ако излизаш от тяхната преса правилно, може да им създадеш проблеми“, каза Илиев.

Илиан Илиев
България - Люксембург, Илиан Илиев (Снимка: БТА)

Северна Ирландия разполага с млад състав, който започва да показва облика, желан от техния треньор Майкъл О’Нийл. Те играят с трима централни защитници – постройка, която не е често срещана за този регион. Техният вратар също участва активно в изграждането на атаките, но това им донесе проблеми на ?Колежа“, където ги победихме с 1:0. Основно разчитат на енергични флангови играчи, като по-често атакуват отдясно. О’Нийл обикновено пуска двама офанзивни халфове зад типичен централен нападател, като същевременно те показват добре познатите британски качества – издръжливост и безрезервна отдаденост на терена.

Едно от нещата, които България трябва да използва, са грешките на противника при разиграванията. Макар британците да поддържат високо темпо, често допускат неточни подавания, което ни дава шанс да контраатакуваме. Кирил Десподов вече показа, че умее да се възползва от оставените празни пространства. Вероятно Илиан Илиев ще се опита да забави темпото на мача и да наложи по-продължително владение на топката, като се възползва от това, че нашият отбор е по-добър в играта с топка в крака.

?Мачът почва 0:0. Най-вероятният резултат е това. Още в първия мач, в който водих отбора – с Унгария, бяхме на 5 секунди от победата. Нямаме мач, в който сме паркирали автобуса. Още един мач, в който всичко може да се случи. Но трябва да държим топката, да играем и се надявам, че няма да сме на палубата на ?Титаник“, бяха последните думи на Илиев вчера.

Мика Пинто и Кирил Десподов
България - Люксембург, Мика Пинто и Кирил Десподов (Снимка: БТА)

В крайна сметка България не излиза срещу Северна Ирландия за голяма победа, която може да изстреля „лъвовете“ към първото място в групата. Нашите не излизат само, за да подобрят някакви рекорди по брой мачове без загуба, „сухи“ мрежи и т.н. Тези аспекти също са важни, но България излиза най-вече да се докаже през себе си, че може се бори и да оправдае позвърнатото, поне малко, доверие на така или иначе вече много изстрадалия български фен.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.