ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

България доказа, че го може, сега е време да го затвърди!

0
България
България - Северна Ирландия, отборът на "лъвовете" (Снимка: БТА)

Българският национален отбор по футбол посреща Люксембург в двубой от третия кръг Група 3 на Лига ?C“ от Лигата на нациите. Срещата на стадион ?Христо Ботев“ в Пловдив стартира в 19:00 часа и ще бъде ръководена от словенеца Давид Шмайц.

?Лъвовете“ ще са без една от големите си звезди – Илия Груев-младши. Халфът е с увреден менискус и ще отсъства от терените около месец. В сряда той посети контузен лагера на отбора, за да пожелае успех на момчетата, както и да им вдъхне увереност. На негово място селекционерът Илиан Илиев повика Иван Минчев от Славия. В групата пък се завърнаха Илиан Илиев-младши и Ивайло Чочев. Двамата не бяха сред избраниците на треньорското ръководство миналия месец.

Очаква се България да играе пред около 15 000 зрители по трибуните на ?Колежа“. Интересът към срещата е много сериозен, а Пловдив започва да се превръща в любимо място за мачовете на националната гарнитура.

?Със сигурност в предния мач със Северна Ирландия публиката ни даде енергия. Тук, в Пловдив, публиката е футболна. Надяваме се, че и те знаят, че не срещаме случаен отбор. Имаме уважение към противника. Съзнаваме, че може би излизаме срещу отборът от нашата група, който се представя най-добре в последните години в квалификациите. Мачът е дълъг и ще има тежки моменти, но с подкрепата на хората се надявам да ги преодолеем“, каза селекционерът на пресконференцията си в петък.

Фенове на България
България - Северна Ирландия, фенове на България на стадион "Христо Ботев" в Пловдив (Снимка: БТА)

В исторически план двата отбора са се изправяли един срещу друг 15 пъти. ?Лъвовете“ никога не са губили от този съперник. Статистиката показва 13 победи за нас и 2 равенства при голова разлика 39:9.

След изиграването на два мача България дели първото място в групата с Беларус. Двете селекции имат актив от четири точки. На третата позиция е Северна Ирландия с три пункта, а Люксембург е с нула. След днешната среща за ?лъвовете“ предстои гостуване на Северна Ирландия в Белфаст. Ако и двата мача бъдат спечелени, то ?трикольорите“ ще имат наистина сериозни претенции за нещо повече. Първото място в групата осигурява бараж, което може да отвори вратата към Световното първенство след две години.

?Това ни дава допълнителен импулс и самочувствие, което липсваше в последните години. Със сигурност, ако победим утре, Люксембург ще отпадне от борбата за първото място. Последните две загуби на Люксембург в групата ни учудиха. Това, което се случва с тях, не отговаря на потенциала на отбора“, каза Илиев относно това как влияе на тима челната позиция в класирането на групата.

В дните преди двубоя, обаче, бяха отправени доста критики по адрес на селекционера за повиканите футболисти. Но тези критики не бяха подплатени с достатъчно добри аргументи. Доскоро разговорите бяха за поредните дъна, които отборът достига, отблъсквайки феновете, но ще кажем, обаче, че след точно месец ще стане една година, откакто треньорът на Черно море застана начело на националния отбор по футбол. А фактите са категорични – представянето ?лъвовете“ под негово ръководство е повече от положително. В осем мача до момента България няма загуба, като сме записали две победи с резултат 1:0 и шест равенства, вариращи от 0:0 до 2:2. Този път дори оптимистичните очаквания изглеждат на място.

Подробният анализ на постигнатото също подкрепя позитивната тенденция. Под ръководството на Илиев националният ни отбор не беше надигран нито тактически, нито физически от отбори като Унгария, Сърбия, Словения и Румъния – всички те бяха участници и на последното Европейско първенство, което говори само положително за родните футболисти. В някои от тези срещи българският тим дори водеше играта и имаше шансове да спечели, но пропусна възможностите си.

България национали национален отбор
България национали национален отбор

Ако се върнем година назад, ще видим, че Илиев пое отбора в доста тежка ситуация – с едва две точки в квалификациите за ЕВРО 2024, което изглеждаше като почти безнадеждно положение. Въпреки това, отборът постепенно започна да се възстановява и да подобрява както представянето си, така и резултатите. 56-годишният специалист от Варна напълно опроверга скептицизма на предишния треньор Младен Кръстаич, който изрази съмнение, че, който и да го наследи, ще има някакъв успех. В момента Илиев се справя значително по-добре от сърбина, а основната разлика между двамата е прагматизмът и реализмът на българския селекционер. Илиев се стреми да извлече максимума от наличния, макар и ограничен, потенциал.

Няма да си затваряме очите – големите успехи на България в тази ситуация изглеждат като илюзия. Вероятно ще дойде ден, когато отново ще загубим тежко срещу силен противник, както се случи срещу Швейцария или Унгария. Тези моменти ще се върнат и ще предизвикат нови вълна на недоволство. Но това не означава, че не трябва да се радваме на настоящите, макар и спромни, успехи. Предстоящите четири мача от Лигата на нациите през октомври и ноември предоставят реални шансове за добри резултати, и всяко друго развитие освен победа или равенство би било неприятен обрат. В настоящата ситуация сме част от третия поток на турнира и именно от това трябва да се възползваме максимално, защото е предимство. Ако бяхме в по-силната група, щяхме да сме, най-вероятно, последни в класирането, но сега имаме възможност за първо място.

Мартин Минчев и Трей Хюм
България - Северна Ирландия, Мартин Минчев и Трей Хюм (Снимка: БТА)

В момента България върви доста добре в развитието си. Защитата е стабилизирана, в средата на терена се пораждат идеи, а напред сме агресивни при отнемане на топката. Има периоди на висока скорост и динамика, които трябва да се увеличат, за да нарасне увереността. Вече се вижда изградена структура в отбора. Контузията на Илия Груев-младши е сериозен удар, но не би трябвало да е критична срещу отбори като Люксембург и останалите съперници в групата.

По отношение на състава, Илиев върши отлична работа, като се придържа към постоянна група от играчи. В защитата, Виктор Попов отдясно и централните защитници Живко Атанасов и Алекс Петков са непоклатими. В полузащитата се разчита на Илия Груев-младши, макар и контузен в момента, Филип Кръстев и опитния Георги Костадинов, а напред Кирил Десподов и Алекс Колев са ключови фигури. Вратарят Димитър Митов също е категоричен избор под рамката на вратата след силния си старт на сезона. Съставът, с който Илиев разполага, е оптимален за настоящата ситуация, а резултатите говорят сами за себе си и докато печелим, критиките трябва да останат на заден фон.

България
България (Снимка: БТА)

?Надяваме се утре (б.а. – днес) да вкарат (футболистите) същото желание и да сме спокойни, защото тези положителни резултати задължават, но могат да ни притеснят, че на всяка цена трябва да победим. Във футбола няма на всяка цена. Имаме дълга седмица, настроението е добро“, заяви Илиев.

През последната една година при Илиан Илиев бяха постигнати малки, но важни стъпки напред. Сега, обаче, е моментът за по-смели действия, с които да затвърдим възхода си. Миналата година националният отбор бе затънал в серия от негативни резултати, но сега, благодарение на сравнително успешна серия от мачове, духът в отбора е на високо ниво. Феновете започват да се завръщат на трибуните, въпреки че миналата есен стадионите бяха празни и ентусиазмът бе притъпен. Напредъкът е очевиден, но очакванията на всички растат. Време е за по-решителни стъпки, а мачът с Люксембург предлага отличен шанс за това. Макар че съперникът е добре организиран, той идва в Пловдив след две загуби и без отбелязан гол. България доказа, че го може, сега е време да го затвърди!

България
България - Северна Ирландия, радостта на "лъвовете" след края на мача (Снимка: Facebook.com/Team Bulgaria)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.